В Україні готують підвищення цін на електроенергію з 1 листопада 2024 року. Але йдеться про бізнес, а не про побутових споживачів.

Про це свідчить проєкт постанови регулятора у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Як випливає із повідомлення на сайті, проєкт винесуть на розгляд 1 жовтня. І якщо його затвердять, то рішення про нові ціни набуде чинності рівно за місяць - з 1 листопада.

У документі йдеться, що підставою для перегляду граничних цін («прайс-кепів») є наявність суттєвого коливання цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та/або на балансуючому ринку. Згідно зі зверненнями «Оператора ринку» та «Укренерго», такі суттєві коливання фіксують на всіх трьох ринках.

Водночас з урахуванням ситуації через війну є низка проблем, пов'язаних із роботою енергетичної галузі. Після ударів по критичній інфраструктурі та скорочення генерації виникла потреба підвищити ліквідність на ринку, щоб генеруючі компанії отримали кошти на ремонти та відновлення.

Для збалансування енергосистеми треба наростити імпорт, що, своєю чергою, вимагає приведення цін у відповідність цін на ринках електроенергії в Україні. Це дозволить використати можливості комерційного імпорту.

Згідно з моніторингом, у більшості розрахункових періодів встановлений рівень граничних цін забезпечує імпортний паритет. Водночас граничні ціни на ринку в Україні в деяких періодах нижчі від фактичних цін на ринках сусідніх країн.

У зв'язку з цим підготовлено проєкт про перегляд «прайс-кепів». Після його прийняття учасники ринку зможуть подати свої зауваження та пропозиції.

ІА "Вголос": НОВИНИ