Президент України Володимир Зеленський заявив, що називання Заходом різних дат нападу Росії не є реальною допомогою Україні. Вона повинна мати можливість вступити в НАТО і ЄС.

Про це він заявив у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє Європейська правда.

«Щоб дійсно допомогти Україні не треба постійно говорити про дати імовірного вторгнення. Ми будемо захищати свою землю і 16-го лютого, і 1-го березня, і 31-го грудня. Нам на багато більше потрібні інші дати», - заявив він.

Зеленський також зазначив, що чекає від західних країн рішень, які дозволять наблизити дати вступу України до Євросоюзу та НАТО, зокрема й офіційну перспективу вступу.

«8 років тому українці зробили свій вибір, багато хто віддав за нього життя. Невже через 8 років після цього - Україна має постійно закликати до визнання Європейської перспективи?», - додав Зеленський.

Він наголосив, що своїми діями Росія намагається зупинити рух України до ЄС, і поступки Росії тут неприпустимі. На думку Зеленського, Захід має позначити можливі дати вступу до  Альянсу.

«Нам кажуть - двері відкриті. Але поки що: стороннім вхід заборонено. Якщо не всі члени Альянсу хочуть нас бачити або всі члени Альянсу не хочуть нас бачити – скажіть чесно. Відкриті двері це добре, але нам потрібні відкриті відповіді, а не роками не закриті питання» - заявив він.

Найкращим часом для відповіді Зеленський назвав найближчий саміт у Мадриді.

Нагадаємо, голова МЗС Німеччини Анналена Бербок підтвердила, що у разі російського вторгнення в Україну газопровід «Північний потік-2» може потрапити під санкції Заходу.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ