Про це заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха розповів «BBC-Україна».

За його словами, передбачених у бюджеті на 2015 рік 33,2 мільйона гривень вистачить для фрахтування потрібного судна.

«У підсумку проведеної тендерної процедури вдалося зафрахтувати судно для експедиції за 1,4 мільйона євро, хоча зазвичай це коштує 1,5 млн євро. Економія навіть 100 тисяч євро нині для нас є дуже суттєвою», – розповів Максим Стріха.

Водночас обмежать фінансування наукової діяльності на станції і, можливо, скоротять кількість учасників у майбутній, двадцятій, українській антарктичній експедиції.

«Хоча її вже скорочено – 12 людей, а в кращі часи було 15-17. Проте Україна залишатиметься антарктичною державою. Станція «Академік Вернадський» надалі діятиме», – повідомив Стріха.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що Національному антарктичному науковому центу (НАНЦ) може не вистачити коштів на фрахтування судна льодового класу та повернення дев'ятнадцятої експедиції зі станції «Академік Вернадський».

У бюджеті на 2015 рік на статтю «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський» передбачено 33,2 мільйона гривень, хоча, згідно з новою редакцією державної програми досліджень в Антарктиці, на станцію цього року заплановано виділити 37,3 мільйона гривень.

Кабінет Міністрів планує внести зміни до державного кошторису до 15 лютого 2015 року.

Станцію «Академік Вернадський» заснувала британська експедиція у 1930-х роках на острові Галіндез біля берегів Антарктичного півострова (тоді вона мала назву «Фарадей»).

1996 року Британія передала станцію Україні.

За майже 19 років українські вчені провели там багато досліджень у сфері кліматології, геології, біології, вивчення магнітного поля Землі тощо. Завдяки географічному розташуванню на «Академіку Вернадському» проводять унікальні спостереження за станом озонової діри над Антарктидою.

ІА "Вголос": НОВИНИ