Українська громада в південно-західній Флориді відзначила соті роковини Соборності України. Урочистості відбулися 26 січня в Українському релігійному та культурному осередку ім. св. Андрія в Норт-Порті. Про це у середу, 30 січня, пише тижневик для української діаспори "Міст".

Зала була прибрана червоною калиною й українськими прапорцями. Святкову програму розпочали Українські Американські ветерани під проводом командира Ігоря Гроня. Віра Боднарук, голова Громадського комітету, відкрила свято, підкресливши величезне історичне значення 100-річчя Злуки земель України для українського народу.

Ліда Яхницька, ведуча свята, представляла виконавців програми. Програму розпочали віршем «22 січня» Уляни Кравченко, який із великим почуттям виконала Оля Бабчук. Святкове слово виголосив Нестор Олесницький, в якому він подав історичний перебіг прагнення та боротьбу українського народу, щоб здобути свободу та незалежність.

Як ілюстрацію до сказаного показали короткий фільм про історичний перебіг подій 1918-1919 рр. Вірш «Дзвони в Україні» Володимира Переяславця виконала Леся Попель. А вірш «Від синього Дону до сивих Карпат» Олекси Кобця чуттєво продекламувала Оля Гронь.

Жіночий ансамбль під проводом Анни Маріяні та Влоді Шпічки виконав три пісні про славетних Січових Стрільців — «Їхав стрілець на війноньку», «Ой, видно село» та «Ой, у лузі червона калина». Останню пісню всі співали стоячи та закінчили програму свята співом українського гімну. Опісля гості мали нагоду спілкуватися при каві та солодким.

ІА "Вголос": НОВИНИ