На телеканалі NTA стартував новий історико-пізнавальний проєкт «Українська історія ІКС». Головна його мета – вивчення білих плям в історії нашої країни, озвучення маловідомих фактів про те, як творилася Україна і хто її творив.

Про це йдеться в анонсі НТА.

Ведучою проекту стала 17-річна студентка Мар’яна Гірняк, яка, власне й запропонувала ідею «Історії Ікс». Підштовхнула її до цього випадкова зустріч і розмова з молодиком у маршрутці, який проповідував відверту антиукраїнську позицію.

«Ми говорили про українську та російську мови. Він сказав, що української мови не існує, що це якийсь діалект, що це різновид російської. Переконував, що українського народу немає, що ми – просто люди, які відійшли від свого, так би мовити, старшого брата Росії. Все закінчилось тим, що ми ледве не побилися», – пригадує Мар’яна.

Особливо її обурило, що виходячи із громадського транспорту, хлопець сказав: «Слава Богданові Сташинському».

«Для розуміння, Богдан Сташинський – це вбивця Степана Бандери. Після того, як вийшла з маршрутки, я полчала плакати. Я не можу зрозуміти, як на восьмому році війни такі дурні ходять серед нас», – говорить Мар`яна Гірняк.

Дівчина почала знімати короткі ролики для власних сторінок у соцмережах, в яких розповідала про історичні постаті, факти та читала вірші. Відео збирали сотні реакцій.

Тож врешті ідеєю історично-пізнавального проєкту поділилася із генеральною продюсеркою телеканалу NТА Наталкою Струк. Після кількох місяців напрацюваньтелевізійна програма стартувала.

«Мені було настільки дивовижно, що вона у 17 років має таку чітку проукраїнську позиці. В Мар’яни дуже свідомий погляд на те, що відбувається в нашій державі. Вона має величезне  бажання говорити в першу чергу зі своїми ровесника. В цьому й полягала суть цієї ідеї – історичний проєкт, в якому ми говоримо інколи про важкі історичні події для широкої аудиторії», – коментує генеральна продюсерка телеканалу NTA Наталія Струк.

Історичні факти у перших ефірах «Історії ІКС» Мар’яна Гірняк розбирає з політичним діячем Юрієм Михальчишиним, а рівняється на мовознавицю Ірину Фаріон, на її проекти «Велич особистості», «Ген українців».

«Я би хотіла сказати молоді, що жодна сфера не є поза політикою. Музика, мистецтво – не є поза політикою. Спорт – не є поза політикою. І це треба чітко розуміти», – резюмувала Мар`яна Гірняк.

“Українська історія ІКС” виходить на NTA щосереди о 19:45. 

P.S. Сьогодні, 3 листопада, через проведення спецпроєкту “Червона зона”, який стартує о 20:00, програма вийде в ефір о 22:00. 

ІА "Вголос": НОВИНИ