Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили з головним онкологом Львівщини Ігорем Ковальчуком.

«Основна патологія – це грудна залоза, легені, шийка матки в жінок та рак шлунку. Це велика проблема на сьогоднішній день. Проблеми із діагностуванням немає, є проблема із лікуванням. Держава виділяє кошти на лікування, але препаратів деяких ми не отримали ще за 2016 рік. За 2017 рік близько 24 мільйонів не отримали ще жодного препарату. Це трагедія», – додав він.

За словами онколога, ведучих препаратів для лікування захворювання немає в переліку зареєстрованих. А це означає, що людина не зможе їх придбати навіть за власні кошти. Втім, тими ліками, які офіційно дозволені в Україні, обласна програма онкології також може забезпечити далеко не усіх:

«Ми ведемо багато наукових досліджень з європейськими ведучими клініками. І за це вони нам передають частину тих препаратів. Ясно, що частина хворих отримує ліки, інша частина – купляє за свої кошти. І це трагедія. Продають хати, продають машини…».

Для того, аби забезпечити мешканців області необхідними препаратами, потрібно 250 мільйонів гривень, натомість – виділяється лише 25.

«Наприклад, ці хворі, яких ми беремо – основна маса потребує хіміотерапевтичного лікування. Приблизно 50% людей приходять вже тоді, коли оперувати не можна. Їм якраз треба давати хіміотерапевтичне лікування, щоб врятувати. А його, на превеликий жаль, немає», – пояснив Ігор Ковальчук.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ