Українці з-за кордону дуже стурбована тим, що посилки, які вони відправляють родинам в Україні, стануть практично недосяжними для них. Про це у середу, 31 жовтня, пише тижневик для української діаспори «Міст».

Інформація про те, що в Комітеті з питань податкової та митної політики Верховної Ради України розглядають законопроекти, якими передбачається зниження безподаткового ліміту на ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях і міжнародних експрес-відправленнях із 150 EUR до 22 EUR для фізичних осіб, стривожила українців в Україні та діаспорі. 25 жовтня ц. р. відбулося закрите засідання робочої групи щодо опрацювання змін до Митного та Податкового кодексів України. В засіданні брали участь представники Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби та поштові оператори й експрес перевізники, які здійснюють свою діяльність в Україні. Предметом зустрічі був розгляд зазначених законопроектів.

Чому ж розгляд такого, здавалося б, не зовсім значного в масштабах Української держави фінансово-економічного питання викликає таке значне занепокоєння? Бо складається враження, що мова йде не лише про економічні мотиви. Під кутом зору наповнення державного бюджету пропоновані зміни мають дуже сумнівну вагу. Як зазначив у Facebook Вахтанг Кіпіані, головний редактор інтернет-видання «Історична правда», відомий публіцист та історик, «навряд чи це врятує бюджет, але соціальна напруженість і дистанція виростуть». Адже купівельна спроможність більшості громадян України невпинно зменшується, доводиться заощаджувати кожен гріш. Тому, наприклад, для багатьох молодих сімей є дешевше купувати дитячі товари, особливо при народженні дитини, через Інтернет за кордоном, ніж безпосередньо в Україні. З прийняттям нових нормативів для них ця можливість буде втрачена. Так виглядає, що нововведення має на меті відстоювати інтереси не цих простих українців, а великих торговельних компаній. Бо тепер, за відсутності якісних вітчизняних аналогів, людині, котра могла купити товар в інтернет-крамниці, буде вигідніше платити націнку торговельному посереднику, ніж сплачувати мито за пересилання товару. Де тут інтерес держави?

Мало того, за лобіюванням корпоративних інтересів, вилазить ще й політичний мотив тих, хто не зацікавлений у зростанні добробуту українців. Точніше, «не вилазить», а, можливо, в ньому якраз і вся суть задуманих змін. Вагомість і значення матеріальної допомоги української діаспори, зокрема з-за океану, своїм співвітчизникам в Україні є загальновідомі та визнані. Сьогоднішні реалії такі, що на посилках з-за кордону тримався і тримається добробут не однієї української родини. Тепер же пропонується, щоб посилки від діаспори в Україну, вартість вмісту яких буде більше за 22 EUR, обкладалися митом, що становить фактично третину від суми, яка перевищує цю мінімальну вартість. Тож чи не мають на меті запропоновані нововведення скоротити потік саме матеріальної допомоги діаспори Україні? Допомоги, яка в рази виросла в умовах теперішньої російсько-української війни!

Під час зустрічі з українською діаспорою в Нью-Йорку 25 вересня ц. р. Петро Порошенко надзвичайно високо оцінив цю допомогу діаспори Україні й єдність українців у всьому світі. «Прийміть величезну подяку від мене як від Президента не просто за сьогоднішню зустріч, а й за ці довгі 4,5 роки нашої спільної боротьби. Бо нічого у нас без вас не вийшло б. Бо ваша роль є абсолютно визначальною і у формуванні світової солідарності на підтримку України», — сказав тоді глава держави. Так, діаспора — це єдиний надійний союзник України, єдиний, хто ніколи не зрадить, завжди за будь-яких умов допомагав і буде допомагати Україні. Її зв’язки з Батьківщиною неможливо розірвати. Їм можна завдати хіба що підступного удару…

Цікаво, що на цій же зустрічі п. Порошенко сказав: «І ми з вами повертаємо Україну в родину європейських народів. Ми з вами кажемо остаточне прощавай Радянському Союзу, російській імперії й іншим, хто намагався утримати нас у статусі колонії». А куди намагаються повернути Україну теперішні вітчизняні фінансові чиновники? В Білорусі, де кілька років діє закон про ліміт у 22 EUR, з 1 січня 2019 року планують ввести 200 USD! Замість запозичувати досвід позитивний, українські чиновники хочуть перебирати негативний досвід білорусів, від якого ті відмовляються. У чиїх інтересах? Тому зараз із цього приводу варто і треба бити тривогу скрізь, де тільки можна. В Україні наближаються вибори й владі невигідно ухвалювати непопулярні рішення та створювати додаткову соціальну напругу. Це той випадок, коли згуртовані дії громади можуть і мають дати позитивний результат.

Про те, що хочуть запровадити податок із іноземних посилок, які є дорожчими за 22 EUR, «Вголос» нещодавно вже писав.

ІА "Вголос": НОВИНИ