Українська письменниця Лариса Ніцой коментує Петицію про введення  обовʼязкового іспиту з мови для отримання громадянства України.

Петиція про введення  обовʼязкового іспиту з мови для отримання громадянства України набрала необхідні для розгляду владою України 25 тисяч підписів. Відповідно, президент Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання, інформує «Вголос».

Чинне законодавство також передбачає екзамен для іноземних громадян, які хочуть отримати громадянство України. Але є примітка, що дія цієї статті закону не поширюється на людей, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес.
Автори та підписанти петиції пропонують чотири необхідних іспити для іноземців: українська мова, українська історія, українська Конституція та знання Державного Гімну.

Нововведення ексклюзивно для «Вголосу» прокоментувала відома українська письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой.

«Я підтримую посилення вимог до претендентів на українське громадянство», — коментує петицію письменниця. 
«Ми не можемо приймати в громадянство, скажімо, росіян без знання української мови та історії, бо інакше вони будуть будувати у нас  «жовто-блакитну Росію». Досить робити постійні винятки та послаблення у мовному законодавстві». 

 

Треба також перевірити впровадження обов’язкового екзамену з української мови для державних чиновників, коментує ситуацію Лариса Ніцой. Бо є в Україні такі результати: чиновник іспит склав, а державною мовою володіє погано.

А щодо претендентів на громадянство, то екзамену лише з української мови - мало.

 


"У нас знання мови зводиться до граматики. Я би додала в мовний іспит і знання української літератури, оскільки саме література формує вже український світогляд. Це дасть претендентам користь для розуміння української ментальності та ідентичності.
Українське громадянство — це висока честь! Претендент на громадянство повинен довести, що він достойний носити почесне звання українця, достойний приєднатися до нашого героїчного народу", — вважає письменниця Лариса Ніцой.

Як писав раніше Вголос, Ірина Фаріон жорстко відреагувала на мовний скандал в Одесі.

ІА "Вголос": НОВИНИ