Про це пише УНІАН з посиланням на міністерство.

«Українська сторона вкотре наголошує на незаконності і політичній заангажованості вироку Північно-Кавказького окружного військового суду від 25 серпня 2015 року щодо незаконного позбавлення волі Олега Сенцова та Олександра Кольченка на 20 та 10 років відповідно з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

МЗС вимагає від Росії негайно припинити цинічне порушення прав українців, звільнити їх та повернути на Батьківщину.

Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії засудив Синцова та Кальченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно.

Їм було пред'явлено звинувачення у нібито підготовці підриву пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в окупованому Криму.

Як писав «Вголос», Олега Сенцова затримали в Криму співробітники ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі для дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували.

Режисер провину не визнає. Крім нього, у цій справі заарештовано антифашиста Олександра Кольченка, а також Геннадія Афанасьєва й Олексія Чирнього. Двоє останніх пішли на угоду зі слідством і вже отримали вироки – по 7 років позбавлення волі.

Міністерство закордонних справ України звернулося до російської сторони з проханням передати на батьківщину українських політв’язнів.  Однак 30 травня суддя військової колегії у кримінальних справах Верховного суду Російської федерації відмовив Сенцову і Кольченку у розгляді касаційної скарги.

ІА "Вголос": НОВИНИ