Студенти та аспіранти Університету банківської справи (Львів, далі - УБС) й Української академії банківської справи (м. Суми) взяли участь у Міжнародному тижневому практикумі у місті Гахенбург, Німеччина. Окрім українців, учасниками заходу стали студенти Поліського національного університету (м. Пінськ, Білорусь), Варшавського університету економіки (Варшава, Польща) та Пекінського університету Цінхуа (Пекін, Китай).

Приймала гостей Вища школа Університету прикладних наук Федерального банку Німеччини (Бундесбанку), який є лідером у системі Центральних банків Європи.

Студенти університету Бундесбанку живуть і навчаються в тій самій будівлі, яка нагадує  сучасний замок. Після трьох років сумлінного навчання та практики кожен випускник цього університету має відпрацювати у Федеральному банку, звичайно ж з оплатою за його працю. Окрім цього, студенти, які в майбутньому вирішили працювати у центральному банку Німеччини не лише проживають за кошти банку, але й харчуються та навчаються безкоштовно, а найуспішніші можуть ще й отримувати стипендію. В іншому випадку студент повинен оплатити за увесь курс навчання.

Щодня студенти мали можливість відвідати лекції англійською мовою в межах теми проекту «International Week on Central Banking», які читали ректор університету прикладних наук Еріх Келлер і професори Лілі Цімерман (Lilli Zimmermann), Андреас Гофер (Andreas Höfer) та  Христоф Шмідхаммер (Christoph Schmidhammer). Також студенти брали участь у  воркшопах (семінарах), під час яких обговорювали євроінтеграційні процеси та створювали презентації на різні пов’язані актуальні питання, обмінювалися думками про системи освіти.

«Знання відповідної фінансової термінології та англійської мови допомогло нам не лише під час воркшопів та лекцій, але й дало змогу порозумітися між студентами п’яти країн! Цей досвід ще раз підкреслив важливість англійської мови у міжнародній комунікації»,- зазначили студенти Пекінського університету Цінхуа.

Музей грошей і 12 кг золота

Окрім цікавого дозвілля в Гахенбурзі, студенти мали змогу відвідати такі міста західної Німеччини, як Кобленц, Франкфурт-на-Майні, Лімбург і Кельн. Зокрема, у Франкфурті, фінансовій столиці Євросоюзу, вони відвідали Музей грошей та послухали лекцію від представників відділу технічного співробітництва. Остання лекція курсу була присвячена узагальненню знань про Центральні банки різних країн, а також про фінансову стабільність банківської системи Федерального банку Німеччини.

Сотні банкнот із різних країн світу, історії про валюти, про відомих людей, можливість пройти фінансовий тест, переглянути документальний фільм, побачити і почути лекції на фінансові теми чи прочитати, навіть дозволено порухати або спробувати підняти цілий злиток золота, вагою більш ніж 12 кілограмів ! Це все – у неймовірному музеї ! Така можливість для українських студентів – завдяки зв’язкам Університету банківської справи та Університету Федерального банку Німеччини. І як же без святкової вечері у Гахенбурзькому замку ! А відтак, і церемонія вручення сертифікатів про проходження курсу лекцій.

Студентські емоції та відгуки

«Ми тішимось можливістю стажування у німецькому університеті. Ми щасливчики, які пройшли кількаетапний конкурсний відбір, а, потрапивши сюди – зрозуміли, що наша праця і старання вартували цього і ось він – наступний крок, досвід і незабутні моменти та враження, які стали частиною нашого життя», - піднесено розповідають студенти Варшавського університету економіки.

«Це був дуже насичений і неймовірний тиждень знайомства з іноземними студентами та навчальною системою університету Федерального банку Німеччини. Ми побували в кількох містах західної Німеччини. Вразили шикарні гуртожитки, де у кімнаті можна проживати самостійно, модерний замок-університет з розкішною весільною брамою, корисні та смачні страви у їдальні, цікаві екскурсії та лекції. Організатори та студенти у Гахенбурзі вразили нас своєю гостинністю, бадьорістю та мотивованістю відвідувати лекції навіть після шумної та щедрої вечірки. Було дуже весело, смачно, цікаво і незабутньо ! Ми вам щиро вдячні!» - у захваті коментують студенти Академії банківської справи.

«Особливо хочу відзначити комфортні умови проживання та надзвичайно теплу атмосферу, створену колективом та студентами університету прикладних наук Федерального банку Німеччини у місті Гахенбург, зокрема висловити вдячність Світлані Кузнецовій, проректору Університету банківської справи, яка супроводжувала групу студентів з Львівського, Київського та Черкаського інститутів УБС, - висловлюють свою подяку українські студенти. - Також велике «спасибі» організаторам стажування - Еріху Келлеру, ректору університету Бундесбанку, професорам та німецьким студентам, які подарували нам стільки незабутніх та яскравих вражень та приємних моментів ! Ми вдячні за турботу, виділений час, знання та цікаві екскурсії. Міжнародні проекти стажування, програми обмінів – це чудова та незабутня частина навчального процесу сучасних студентів».

Вікторія Боруцька, спеціально для «Вголосу».

ІА "Вголос": НОВИНИ