Україна готує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку.

Про це завив секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі-news Україна«.

»Так. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання зі захоплення Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму«, — сказав Турчинов, відповідаючи на запитання, чи будуть українські військові кораблі ще намагатися пройти через Керченську протоку.

Турчинов додав, що з цим зволікати не можна.

»Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ й інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна й її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил«, — сказав Турчинов.

Секретар РНБО додав, що було б логічно, щоб в Азовському морі на допомогу Україні з'явилися кораблі НАТО.

»Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів", — резюмував Турчинов.

Раніше про те, що Україна не буде відмовлятися від використання Керченської протоки в інтересах своїх військових кораблів і Військово-морських сил, заявив міністр оборони України Степан Полторак.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

ІА "Вголос": НОВИНИ