Україна долучилася до частини космічної місії на Місяць, яку реалізує британська компанія Spacebit. На супутник Землі буде доставлено український прапор.

Про це повідомляє Укроборонпром.

Як зазначається, польотом на Місяць буде займатися ВАТ “Меридіан”, що входить складу Укроборонпрому. Початок місії запланований на весну 2022 року – політ буде першою місією на Місяць за участі України.

На супутник Землі відправлять в першу чергу обладнання для дослідження ґрунту, випробування технології відбору зразків, збирання інформації про теплові властивості та магнітне поле. Вантаж доставлять на великий кратер Lacus Mortis на ближній стороні Місяця, після чого він потрапить до темної плями Oceanus Procellarum  на поверхні небесного тіла.

Датчики, вироблені а Україні будуть збирати дані про радіаційний фон, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з поверхні. Отримані дані будуть доступні українським науковцям для розвитку космічних програм.

На Місяць також доставлять український прапор, надрукований на 3-D принтері з українського титану. Прапор виготовили з використанням спеціальної технології «зеленого», або безвідходного, виробництва.

«Для нас велика честь бути тією командою, завдяки якій прапор України вперше в історії опиниться на поверхні Місяця та яка здійснить першу  українську місію на супутник Землі. Водночас у цій сфері важлива синергія з державним сектором. Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Укроборонпромом, зокрема з ВАТ «Меридіан», а також з КБ «Південне» і відкриті до нового партнерства, щоб разом відновити імідж України як провідної держави на світовій космічній арені», – заявив засновник і виконавчий директор Spacebit Павло Танасюк.

Політ на Місяць є частиною програми NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) – комерційної програми обслуговування вантажів на супутнику Землі.

ІА "Вголос": НОВИНИ