Український письменник Володимир Рафєєнко, що претендує на Національну премію України ім. Т.Шевченка, ще у 2011 році передбачив вторгнення ворога на Донбас, передає DT.UA.

«Були різні передчуття. Але як їх трактувати? У моїй попередній книжці «Демон Декарта», як і в останній, дії відбуваються в умовному місті Z, прообразом якого є Донецьк. «Демон» написаний 2011-го і закінчується тим, що в місто входять війська. Тому, мабуть, певне передчуття було…», - розповідає письменник.

«Але якщо говорити про раціональні речі, якесь знання, то ще навесні 2014-го я не вірив, що Донецьк може стати «неукраїнським». І не шукав ніяких шляхів відступу. Тому й мій від'їзд у Київ став спонтанним, непідготовленим, дуже травматичним і тяжким. Навіть коли почалися тривожні процеси в Донецьку, мені однак здавалося, що місто залишиться українським, - каже Рафєєнко. - Того, що сталося, простий громадянин передбачити не міг. Це, можливо, могли передбачити тільки ті люди, котрі безпосередньо планували спецоперації з анексії Криму, анексії Донбасу. А простий обиватель, яким я й себе вважаю, був не в змозі щось «знати». Різні відчуття інколи беремо до уваги, інколи не беремо. Інше питання — що з цього може випливати?»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ