Про це інформує 5 канал.

Цей маленький жучок-короїд вгризається в кору дерева та перетворює молоде насадження на сухостій. Після цього деревина придатна хіба що на дрова.

«Масовості такої я ще не бачив. Я починав з майстра лісу, але такої масовості, таких уражень насаджень – це просто жах», – говорить директор Колківського лісгоспу Олександр Чернишен.

Якщо торік на Волині жук знищив 1,5 тис га лісу, то цього року вже понад 7 тис га, підрахували лісівники. Від шкідника потерпають іще шість областей.

«Це – явище глобальне і це пов'язано саме зі зміною клімату. Короїд не винен, він є індикатором», – зазначає завідувач лабораторії захисту лісу, академік Валентина Мєшкова.

У обласному управлінні лісового господарства вбачають єдиний вихід – вирубати хворі дерева. Мовляв, кожен уражений гектар наступного року перетворюється на три. І нарікають на законодавство, яке забороняє санітарну вирубку в заповідниках. Саме на таких територіях розташована третина уражень.

А ось науковці, що приїхали на Волинь оцінити масштаб проблеми, кажуть: ліс можна і не рубати.

«Протягом 3-х років якщо нічого не робити на межі зі зрубом, то далі вже не сохне. Всі жуки, що вилетіли з сухого дерева, вони можуть заселяти тільки ослаблені. Якщо ослаблених мало — вони розпорошуються по масиву і далі осередок не йде, а якщо весь час рубати — воно далі буде йти. Це ще в Карпатах було показано років 40 тому. Ялину забирали і наступний ряд знову сох — і так воно може бути весь», – зазначила завідувач лабораторії захисту лісу Валентина Мєшкова.

Тим часом, еко-активісти не виключають: у заявах державних лісівників можуть бути бізнес-мотиви.

«Ттреба було це попереджувати. Про те, що ця проблема буде через деякий час — про це можна було знати і вчинити різні заходи. Наприклад, розгустити насадження, прибрати зайві дерева, оперативно прибрати хворі дерева, які є. Я не знаю жодного факту, щоб працівник лісгоспу був покараний за те, що він неправильно призначив санітарну рубку», – говорить активіст ГО «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов.

Вже цього місяця спеціальна комісія вирішуватиме, чи оголошувати на Волині надзвичайний стан через нашестя короїдів. Обласна влада тим часом ініціює звернення до центральної влади з проханням негайно розглянути питання санітарної вирубки на загальнодержавному рівні.

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ