Про це повідомляє «Укрінформ».

«10 груденя в Перемишлі відбувся «Марш перемишльських і львівських орлят», на якому, крім інших гасел, учасники скандували: «Смерть українцям» і «Перемишль, Львів – завжди польські». У Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках святкування патріотичних урочистостей», – йдеться в зверненні.

У ньому наголошується, що до ескалації такого типу дій призводить «згода на публічне пропагування ненависті на національному грунті і заклики до насильства з боку організаторів, а також поблажливе ставлення до такого роду дій з боку державної та місцевої влади».

«Мовчання державної влади в справі цих ганебних подій шкодить польсько-українським відносинам, і погіршує імідж Польщі як країни, яка поважає права національних меншин», – йдеться у заклику ОУП.

Повідомляється, що патронами маршу були, зокрема депутат Сейму Войцех Бакун, відділ Інституту національної пам'яті в Ряшеві, мер Перемишля Роберт Хома. Організаторами маршу були місцевий відділ організації Загальнопольська молодь, Національно-радикальний табір (ONR). Як відзначають в ОУП, найбільше обурення викликає участь в марші організації Табір великої Польщі (OWP), оскільки вона взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам'яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

Як зазначив голова ОУП Петро Тима, під приводом вшанування польських героїв відбувається нагнітання антиукраїнських настроїв, що не може не викликати сильне занепокоєння.

«Немає ніяких посягань на український Перемишль або щось в цьому плані. А там все відбувається в таких настроях, що ніби-тото українці планують якусь атаку на Перемишль», – зазначив Тима.

Він додав, що під час цих маршів формується патріотизм, направлений проти українства і виникає питання ревізіонізму, оскільки з'являється контекст польського Львова.

«Учасники маршу публічно говорять про польський Львів. Тому є питання до польських державних установ: вони дозволяють такого плану заклики?», – Заявив Тіма.

Марші перемишльських і львівських орлят (орлята – польська молодь, учасники польсько-української війни 1918 року) проходять в Перемишлі щорічно в грудні.

ІА "Вголос": НОВИНИ