В Іспанії допомогою українському війську займається низка громадських організацій. Ми поспілкувалися з представником однієї з них. Як вдається організовувати збір коштів та речей, з ким співпрацюють українці в Іспанії та як дізнаються про потреби воїнів – про це ми розмовляємо з головою Української патріотичної асоціації «Воля», співзасновником Комітету допомоги українському війську в Іспанії Іваном Вовком.

З чого почалася допомога українців Іспанії нашій армії, яка воює на Сході країни?

Ідея створення об’єднання, яке б займалося допомогою українській армії, виникла влітку минулого року, ще перед Іловайським котлом, коли стало зрозуміло, що війна набирає обертів. Зазначу, що в Іспанії діє низка активних українських громадських організацій, які співпрацюють між собою, організовують спільні заходи.

Своєрідним поштовхом до створення Комітету підтримки українського війська став телефонний дзвінок від тоді ще незнайомої мені пані. Вона зателефонувала та сказала, що хоче передати гроші для потреб фронтовиків і їй порадили зробити це через мене. Це була Ольга Крупа, ми зустрілися й вона передала мені 200 євро. Це досить велика сума навіть для Іспанії, бо зараз люди там не розкошують, особливо українці.

Невдовзі я поїхав до Києва на «круглий стіл» за участі громадських організацій закордонних українців. Там зустрівся з Олексієм Ємельяненком – заступником голови Спілки українців Німеччини. Він познайомив мене з київськими волонтерами, зокрема Дмитром Білоусом, який очолює Фонд Святої Покрови. Я сказав йому, що маю передати певну суму на військо. Дмитро запропонував піти разом з ним до спеціалізованого магазину. Там до 200 євро від пані Ольги я додав 60 євро своїх і ми купили дві радіостанції. Того ж дня передали одну хлопцям з батальйону «Донбас», а другу – батальйону «Золоті ворота».

Можна вважати, що це був перший символічний крок діяльності Комітету допомоги українському війську. Його засновниками стали чотири громадські організації: Українська патріотична асоціація «Воля», ГО «Українці Алкали» (Андрій Модрицький), «Молода Україна» (Світлана та Ігор Кметики), «За майбутнє України» (Мар’яна Палько).

Пане Іване, як організовуєте збір коштів, де купуєте необхідні для бійців речі?

Наші активісти організовують збір коштів у місцях масового скупчення українців. У Мадриді та в Алькорконі нам пішла назустріч православна церква Константинопольського патріархату – у храмах стоять скриньки для пожертв. Біля церков, де відбуваються греко-католицькі богослужіння, у неділю також стоять наші волонтери зі скриньками. Надходять кошти і з проведення благодійних концертів – тут варто особливо відзначити діяльність асоціації «Молода Україна». Також відбуваються збірки в українських суботніх школах серед батьків.

Значну суму коштів – понад 4 тисячі євро, було зібрано на закордонній виборчій дільниці в Посольстві України під час парламентських виборів у жовтні 2014 року. Допомагають нам небайдужі українці з Мадрида та інших міст регіону. На півночі Іспанії – у Країні Басків – є осередок УПА «Воля» (Геннадій Бєлов), який постійно допомагає фінансово. Інколи жертвують іспанці, але анонімно, не хочуть розголосу.    

Уже маємо певний досвід, де купити якісне обладнання та спорядження і за нижчими цінами. Зокрема, завдяки особистим контактам з іспанськими націоналістами, багато з яких - колишні військові або діти військових, ми  вийшли на мережу приватних військових магазинів, де за поміркованою ціною можна купити хороші речі. Так ми придбали й передали в Україну тільки коліматорних прицілів десь 40 штук. Один такий приціл коштує 40-45 євро. За допомогою друзів з Валенсії закупили 700 светрів для поліцейських. Також купуємо медикаменти – зокрема кровоспинні засоби, військову форму, взуття, продукти тощо.

Зазвичай, щонеділі відправляємо кілька посилок київським волонтерам. А в жовтні минулого року відправили велику передачу. Тоді голова Спілки українців Португалії Павло Садоха придбав бус для батальйону спецпризначення «Січ», й ми вирішили його завантажити корисними для фронту речами. Купили за допомогою іспанських друзів кевларові шоломи, теплий одяг, спорядження, понад 70 карематів тощо.

Комітет «узяв шефство» над певними військовими підрозділами чи допомагаєте усім військовим?

Якось так сталося, що першими нашими «підшефними» стали хлопці з батальйону «Золоті ворота». Дмитро Білоус із Благодійного фонду Святої Покрови познайомив через фейсбук з Русланом Карімовим – командиром розвідувальної роти батальйону «Золоті ворота», то певну частину передавали їм. Потім ми почали співпрацювати й з іншими волонтерами та організаціями, які допомагають війську. Вони повідомляють нам про потреби, а ми купуємо та передаємо необхідне.

Про використання коштів звітуємо на фейсбуці, зокрема це робить у себе на сторінці Андрій Модрицький, який безпосередньо відправляє передачі в Україну. Повідомляємо про рух коштів у нашій групі в телефонній соціальній мережі WhatsApp. Також періодично звітуємо під час масових акцій українців в Мадриді.

Останній вагомий подарунок з Іспанії – це чотири автомобілі швидкої допомоги. Як вдалося зібрати необхідну суму, адже це чималі кошти?

Ми відгукнулися на заклик групи українських волонтерів з Аліканте, що на півдні Іспанії. Саме вони відшукали можливість придбати чотири карети швидкої допомоги за ціною 3,5 тисячі євро кожна. За допомогою українців, що проживають у містах Вілларобледо, Куенка, Тарразона де ла Манча, Альбасете та Більбао, Комітет зібрав і переказав волонтерам в Аліканте 7 тисяч євро, половину з яких було використано на покриття затрат щодо доставки автомобілів в Україну.

Значна частина коштів із вищевказаної суми була зібрана нашими волонтерами в українських православних та греко-католицьких парафіях, частину отримали під час благодійних концертів, які організовувала «Молода Україна», та із добровільних внесків батьків учнів українських суботніх шкіл. Наприкінці лютого ці автомобілі прибули з міста Замора, що неподалік іспансько-португальського кордону, до міст Павія, Аліканте, Валенсія та до Мадрида.

Потім ми кинули клич, щоб машини завантажити необхідними речами. Люди почали стільки всього нести, що у мене вся хата була завалена продуктами, коробками з одягом та медикаментами. Щоб доставити все це на фронт, довелося винайняти ще один бус, який зараз прямує до України. Зазначу, що нас у волонтерській діяльності завжди підтримує українське посольство. Зокрема, воно надало супровідний лист щодо сприяння проїзду автомобілів територією ЄС та перетину кордону. Освячені машини вирушили до України, а потім на фронт.

Один із автомобілів (той, що з Мадрида), на пропозицію Комітету допомоги українському війську з Іспанії, отримав добровольчий батальйон «Карпатська січ». При нагоді ще раз щиро дякую всім, хто долучився до цієї благородної справи: жертвував кошти, організовував їх збір, ініціював покупку, доставляв автомобілі в Україну. 

Чи всі українці в Іспанії підтримують Україну в протистоянні з окупантом, чи є різні думки?

Українці постійно обговорюють ситуацію на Батьківщині, частина старається допомогти, частина - пасивні. Є тут і деякі «донецькі», які вірять в російську пропаганду, і хочуть, щоб українські війська пішли з Донбасу. Треба зазначити, що в Іспанії  так звані прихильники «ДНР і ЛНР» за участю місцевих «антифашистів» не раз – не інакше як за допомогою спецслужб РФ, організовували свої пропагандистські акції. Коли там були українці, доходило до сутичок. На одній з таких «акцій» в Барселоні жорстоко побили туриста з Києва, двоє українців постраждали під час нападу місцевих «тітушок» в Алькорконі поблизу Мадрида…

Але більшість прагне визволення Донеччини та всієї України від окупантів, щиро вболіває за наших хлопців. Тиждень тому мені зателефонувала жінка і російською сказала, що вона родом з Донеччини, хоче допомогти війську. У неї батько залишився в Макіївці, постійно розповідає про звірства терористів. А вона тут, наскільки може, підтримує українців.

Віра в перемогу об’єднує українців за кордоном. Будемо старатися допомагати війську і надалі. Бо ж сьогодні маємо керуватися єдиним гаслом: все для фронту – все для перемоги!

Михайло Ковалів, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ