Онлайн-журнал «TheUkrainians» вияснив, куди можна поскаржитись, аби не отримувати СМС-спаму.

«Проблема в тому, що з кожним днем обурених українців стає все більше. І «зрада» тут ні до чого. Просто їхні телефони «засипає» рекламою: від таксі, магазинів одягу до пропозицій нових хітів на вхідний дзвінок, нових тарифних планів від оператора і т. д. Приватні компанії почали масово використовувати СМС-розсилання, аби збільшити обсяги продажів», – йдеться у картці.

Причин на це кілька, пояснюють журналісти: низька вартість СМС-реклами для компаній,  можливість охопити велику аудиторію і, найважливіше, упевненість в тому, що одержувач прочитає повідомлення: згідно зі статистичними даними, 90% людей читають усі СМС, що надходять їм на телефон. А враховуючи те, що мобільними телефонами користується 89% населення України, усі ці умови створюють ідеальний майданчик для поширення рекламної інформації.

Виявляється, ле в Україні вже кілька років діє Кодекс мобільного маркетингу. Це такий збірник правил етикету для компаній, котрі, підписавшись під цим документом, окрім іншого, обіцяють не набридати своїми СМС без згоди на те клієнта. На решту компаній, котрі з різних причин не підписали документа і спамлять, чекає відповідна реакція з боку Української асоціації директмаркетингу — організації, яка слідкує за дотриманням кодексу.

Аби поскаржитись в асоціацію, вам необхідно заповнити коротку форму в інтернеті (вказавши номер чи номери, з яких надходить спам, час отримання СМС та їхній зміст) і надіслати копію такої заяви (приклад є на сайті), підписаний власноруч, на фізичну адресу асоціації. Тоді координатор проекту візьметься за видалення вашого номера телефону з бази розсилань спамера.

Зазвичай, як пояснили виданню в Українській асоціації директмаркетингу, вже на цьому етапі  більшість компаній погоджується видалити номер скаржника з бази. Та якщо рекламодавець відмовлятиметься це зробити, асоціація подасть відповідну скаргу в прокуратуру і управління з питань захисту прав споживачів. Злісних підприємців-спамерів, котрі не реагуватимуть на попередження організації, окрім того, внесуть до «чорного списку». Він, до слова, вже має з десяток позицій.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ