В Україні боржникам з оплати житлово-комунальних послуг можуть обмежити право виїзду за кордон.

Про це повідомляє урядовий портал.

Так, у Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг», який передбачає обов'язкову реструктуризацію заборгованості населення, якщо вона перевищує суму, визначену урядом за кожним видом ЖК-послуг, станом на 01.10.2020.

Реструктуризація пропонується терміном до 5 років при умові, що загальна сума платежів не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюється чинний порядок нарахування субсидій на оплату ЖКП.

Цей закон пропонує тимчасові обмеження для боржників. Зокрема, за рішенням суду можуть обмежити право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання.

У повідомленні вказано, що «у разі не укладання договору реструктуризації та несплати поточних платежів, заборгованість, що утворилася станом на 01.10.2020, стягується за рішенням суду».

Нагадаємо, що Українці заборгували тисячі за комуналку.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ