29 січня, у день пам'яті Героїв Крут, українська письменниця Лариса Ніцой розповіла про те, як кілька поколінь українців Москва змусила забути свою історію.

Зворушливий пост на цю тему Ніцой опублікувала у соцмережі Facebook.

Письменниця розповіла, що 29 січня, в День пам'яті Героїв Крут, обидві її дитини виявили бажання піти в школу і на роботу у вишиванках. Таким чином вони хотіли підкреслити важливість цього дня для себе. Це і спонукало Ніцой згадати про роки своєї молодості, в які школярам і студентам не давали найменшої можливості проявити патріотизм та не інформували їх про величні подвиги предків.

«У їхньому віці я не знала слова »Крути«. Не знала подвигу під Крутами. Не знала, що ці 300 українських спартанців не просто покажуть урок мужності для народу, зупинивши в полі п'ятитисячну московитсько-більшовицьку армію, яка перла на Київ. Не знала, що Україна завдяки крутянам (поки вони утримували більшовиків на підступах до Києва) була в ті кілька днів визнана незалежною країною іншими країнами. Не знала, що були підписані міжнародні угоди між незалежною Україною й іншими країнами, і для тих країн було важливо, що українська влада перебуває не у вигнанні, а в своїй резиденції, в своїй столиці», — пише Лариса Ніцой.

«Я взагалі не знала, що ми були незалежні. Я не знала, що наша пам'ять повернеться. Я не знала, скількома мільйонами українських життів ми вже заплатили за нашу пам'ять, і ще скількома заплатимо. Я не знала, що той лад, що у нас був до 1991 року, — насправді окупація. Тепер знаю. Знають мої діти. Знають українці і діти українців. Ми постійно йдемо до української України. Дякую, Герої Крут», — підсумувала свої спогади письменниця.

Як писав «Вголос», в Україні вшанували пам’ять загиблих Героїв Крут.

ІА "Вголос": НОВИНИ