Про це повідомляє «Сегодня».

Якщо листопад буде прохолодним і похмурим, то вже з 10 грудня синоптики обіцяють справжнє зимове похолодання. Загалом цьогорічна зима буде холоднішою, ніж торік, проте катаклізмів у вигляді рясних снігопадів і морозів під -30 градусів не очікують.

Як розповіла заввідділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди гідрометеорологічного НДІ НАН України, професор Вазіра Мартазінова, зима загалом має бути м'яка й волога, але не «рівна» в сенсі температури.

«Окремі дні будуть дуже жорстокі й несподівані. У першій декаді грудня температура втримається вище від норми, чекаємо до 7 градусів тепла. Але після 10 грудня очікуємо тривалого похолодання (3-5 градусів морозу) до початку наступного року. Новий рік має бути морозний, з кінця грудня і до 10 січня можливі найнижчі температури: вночі місцями 10-15 градусів морозу, – говорить Мартазінова. – Далі температура відновиться і піде вище від норми на 3-4 градуси. Тобто лютий очікуємо м'який і з незначними опадами».

За прогнозами Укргідрометцентру, зима несподіванок не принесе.

«Усі три зимові місяці виявляться близькими до норми як за температурою, так і за опадами», – запевнив заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Для грудня середня «морозна» норма – мінус 2-4 градуси, для січня і лютого – 3-5 морозу, за опадами всі місяці в межах 20 мм (до 20 см снігу на місяць. – ред.), На Новий рік нульова температура, сніг із дощем.

Думки народників різняться. Так, Валерій Некрасов обіцяє помірно холодну й малосніжну, але затяжну, до середини березня, зиму. На Новий рік він прогнозує нульову температуру і дощ зі снігом. Температура нижче від 20 градусів морозу можлива в лютому, потім почне теплішати. А Леонід Горбань пророкує морози до мінус 15 на початку грудня, а сильні сніги – в січні й лютому.

ІА "Вголос": НОВИНИ