«У серпні на території України, згідно з розрахунками, повинні відзначатися найвищі для цього року температури повітря, які можуть досягати відмітки в 40-42 градуси у більшості регіонів, окрім західних областей», - сказав Кульбіда в ході інтернет-конференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він також повідомив, що спека в Україні збережеться як мінімум до середини серпня: «Можна з упевненістю говорити, що розрахунки за математичними моделями дають нам підстави говорити про те, що спека в Україні протримається як мінімум до середини серпня. У другій половині місяця збільшиться вірогідність зміни повітряних мас, тобто зниження температурного режиму».

За словами Кульбіди, така спека обумовлена конкретною синоптичною ситуацією, яка, починаючи з червня, практично не міняється і створює умови для переміщення повітряних мас з території середньої та нижньої Волги і Північного Кавказу.

Керівник Укргідрометцентру проінформував, що в середу температура в Україні (Луганська обл.) вперше цього року досягла +40.

«Це конкретна синоптична причина такої спеки, але слід розуміти, що внаслідок кліматичних змін, які вже сталися і продовжуються, за останні 20 років середня температура літнього періоду збільшилася з 0,8 до 1,5 градусів, що, зрештою призводить до збільшення кількості спекотних днів», - пояснив Кульбіда.

ІА "Вголос": НОВИНИ