Філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» 28 листопада уклала 12 угод із державним ПАТ «НАК «Нафтогаз України» про постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на загальну суму 5,00 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

На листопад-грудень замовили 660,00 млн куб. м газу. Ціна за тисячу кубометрів у день підписання угод складає 7 576 грн. Потім ціна за тисячу кубометрів розраховуватиметься за формулою зі прив’язкою до звіту ICIS Heren Europian spot gas markets щодо зміни котирувань ціни газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

Передбачена оплата протягом 122 днів (чотирьох місяців) після місяця передачі газу.

Початкова ціна за угодами на 2% нижча від тарифу «Нафтогазу» для промисловості за умови післяплати, який в листопаді–грудні становить 7 756 грн за тисячу кубометрів.

За результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа», середньозважена ціна газу в листопаді становить 5 820 грн, а в грудні – 5 890 грн.

Закупівлі провели за скороченою переговорною процедурою через нагальну потребу у зв’язку з надзвичайною ситуацією державного рівня. Замовник повідомив, що в травні оголосив відкриті торги щодо 0,88 млрд куб. м газу, але вони не відбулись через нестачу учасників. У липні було повторно оголошено відкриті торги щодо 1,20 млрд куб. м газу, але учасників знову не вистачило. На 28 жовтня замовник мав договори щодо 15,00 млн куб. м газу на листопад-грудень, що є недостатнім для забезпечення потреби в цей час.

На думку замовника, надалі дотримання строків відкритих торгів може призвести до припинення транзиту газу в Європу і транспортування газу для споживачів України.

Тому «Укртрансгаз» звернувся до Державної служби України з надзвичайних ситуацій із проханням кваліфікувати ситуацію на об’єктах газотранспортної системи як надзвичайну ситуацію державного рівня. ДСНС відповіла йому, що визнала її такою ще в червні.

За даними «Прозорро», із травня донині «Оператор ГТС України» не укладав угод щодо техногазу за результатами відкритих торгів. У жовтні він уклав із «Нафтогазом» низку угод із формулою на 1,98 млрд грн, а в липні – одну угоду без формули на 2,96 млрд грн. Ці закупівлі провели за переговорною процедурою через нагальну потребу, як і зараз.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ