АТ «Укртранснафта» 22 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Юнайтед Енерджі» про постачання електричної енергії на 140,36 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

На серпень-грудень замовили 64 142 мегават-годин електроенергії за договірною ціною 2,19 грн/кВт*год. Фактична ціна розраховуватиметься за формулою, наведеною нижче.

Аванс 35% платитимуть до 25 числа місяця перед розрахунковим, аванс 35% – до 5 числа місяця перед розрахунковим, а решту 30% – до 15 числа місяця після розрахункового.

Вартість договору на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 143,04 млн грн.

Три фірми з нижчими до 12% цінами відхилили, бо вони застосували у формулі від’ємне значення маржі. Це були ТОВ «Вольт Постач», ТОВ «Ернерінг» і ТОВ «Статус Енерго».

При цьому переможець, як видно з формули нижче, застосував нульове значення маржі.

Фірма «Статус Енерго» оскаржила своє відхилення в АМКУ, заявивши, що інформація про ціну, запропоновану учасником після аукціону, розміщена після кінцевого строку подання тендерних пропозицій, а тому не є частиною тендерної пропозиції. Таким чином, після аукціону не можна відхилити учасника через її невідповідність умовам тендерної документації. Однак згодом скаржник відкликав скаргу через зміну ціни електроенергії.

Дорожчими конкурентами були ТОВ «Прикарпатенерготрейд», ТОВ «Львівенергозбут», ТОВ «Полтаваенергозбут», ТОВ «Енерго Збут Транс», ТОВ «Енерджі Трейд Груп», ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія», ТОВ «Торгова електрична компанія» та ТОВ «Альтернативенерго». Крім того, ТОВ «Енера Суми» не допустили до аукціону за відсутність довідки від Адміністратора розрахунків ПрАТ «НЕК «Укренерго» про те, що фірма не перебувала в статусі «дефолтний» за час роботи нового ринку електроенергії.

Столичну «Юнайтед Енерджі» записано на директора Андрія Короткевича-Лещенка, що керував профспілкою дочірнього підприємства «Газ-Тепло» НАК «Нафтогаз Україна».

Як повідомляли «Схеми», ПАТ «Центренерго» за півроку отримало від «Укренерго» для балансування проданої, але не виробленої електроенергії нижче ринкової ціни майже на 3 млрд грн. Від дій «Центренерго» на ринку електроенергії виграють структури, пов’язані з Ігорем Коломойським. Найбільшими покупцями електроенергії «Центренерго» є фірма «Юнайтед Енерджі» та Нікопольський завод феросплавів (НЗФ). Коли «Центренерго» виставляє на ринок значні обсяги електроенергії задешево, то її частку скуповує «Юнайтед Енерджі», яка потім постачає електроенергію на підприємства з орбіти групи «Приват». Серед контрагентів «Юнайтед Енерджі» є «Запорізький завод феросплавів», Марганецький та Покровський гірничозбагачувальні комбінати, «Дніпроазот», «Укрнафта», «Укртатнафта», «Ексімнафтопродукт», «Одеснафтопродукт», «Синтез Ойл».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ