Китайське космічне агентство заявило, що станція знову ввійде в атмосферу Землі протягом наступних 24 годин, свідчать прогнози Європейського космічного агентства (ESA), повідомляє ВВС Україна.

Запуск «Тяньгун-1» був важливою частиною амбітної космічної програми Китаю, запуск якої планують на 2022 рік.

Станцію, яка перетворилася в уламки, запустили 29 вересня 2011 року, а наприкінці березня 2016 року вона припинила свою роботу.

Спочатку очікувалося, що «Тяньгун-1» згорить в атмосфері Землі наприкінці 2017 року, однак більш пізні прогнози показали, що станція припинить своє існування навесні 2018 року.

Очікується, що більша частина «Тяньгун-1» згорить під час падіння у щільних шарах атмосфери, але частина уламків може досягти поверхні Землі.

У 2016 році Китай підтвердив, що втратив контакт з «Тяньгун-1» і більше не може контролювати її рух, тому точно невідомо, де вона впаде.

В управлінні моніторингу космічного сміття ESA прогнозують, що станція знову увійде в атмосферу Землі між 43 градусами північної та 43 градусами південної широти – це досить велика ділянка на північ і південь від екватора.

Швидкість падіння станції буде постійно зростати, в той час, як шари атмосфери, в яку вона входить, ставатимуть щільними, розповів BBC доктор Еліас Аботаніос, заступник директора Австралійського центру космічних досліджень (ACSER).

«Коли станція наблизиться на 100 км до Землі, вона почне нагріватися», – каже він.

Це призведе до того, що велика частина «Тяньгун-1» згорить. Однак сказати, що від неї залишиться, складно, бо Китай не розповідав про те, з чого виготовлена станція, зазначає вчений.

Якщо «Тяньгун-1» увійде в атмосферу вночі неподалік від населеного пункту, це можна буде побачити. За словами пана Аботаніоса, падіння буде схоже на спалах метеорита, що впав.

Велика частина 8,5-тонної станції зруйнується, доки вона досягне Землі.

Деякі найбільш щільні деталі, такі як паливні баки або ракетні двигуни, можуть повністю не згоріти. А якщо ці об'єкти впадуть на Землю, то в людей вона навряд чи потраплять.

«Наш досвід показує, що від 20% до 40% початкової маси таких великих об'єктів можуть зберегтися після проходження атмосфери, а потім теоретично можуть бути знайдені на землі», – повідомив керівник управління моніторингу космічного сміття ESA Холгер Краг на брифінгу.

«Однак ймовірність отримати травму від одного з цих фрагментів вкрай мала. Я б сказав, що ймовірність травмування одним з цих фрагментів така ж як шанс опинитися враженим блискавкою двічі за один рік», – додав пан Краг.

Космічне сміття, таке як відпрацьовані супутники і ракети, нерідко падає на землю. Однак більша його частина згорає в атмосфері або падає в океан, зазначає доктор Аботаніос.

Щоправда, зазвичай зв'язок з космічним апаратом зберігається і його посадку контролюють.

Для затоплення космічних апаратів і супутників, які використали свій ресурс, часто використовують акваторію у районі океанського полюса недоступності – Точки Немо. Це місце в південній частині Тихого океану, найбільш віддалене від населеної суші.

На океанському дні в цьому районі на площі близько 1500 кв. км спочивають уламки майже 260 супутників.

Китай став третьою після СРСР і США державою, яка самостійно запустила людину в космос. 15 жовтня 2003 р. корабель «Шеньчжоу-5» вивів на орбіту першого тайконавта Ян Лівея.

Запуск «Тяньгун-1» в 2011 році став першим етапом створення китайських пілотованих орбітальних станцій.

До «Тяньгун-1» здійснили три експедиції, дві з яких були пілотованими. У 2012 році на модулі побувала перша китайська жінка-космонавт Лю Ян.

Наприкінці березня 2016 року «Тяньгун-1» припинила функціонування, перевищивши проектний термін служби на 2,5 року. У вересні того ж року на зміну «Тяньгун-1» була запущена одномодульна станція «Тяньгун-2».

У 2022 році Китай планує запустити багатомодульну орбітальну станцію, яка повинна стати третьою в світі після станцій «Мир» і Міжнародної космічної станції.

ІА "Вголос": НОВИНИ