Виконувачка обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чи корисно пити кисневі коктейлі. Про це вона написала у своєму Facebook.

Міністерша розповіла, що ідея, що кисень здатен всмоктуватися через шлунок, виникла в Радянському Союзі в 1960 роки. Втім, досліджень, які підтвердили б здатність «дихати шлунком», немає. Крім цього, забагато кисню шкодить. Підвищення його кількості в організмі призводить до того, що набирають обертів вільно радикальні ланцюгові реакції, старіння, пошкодження клітинних мембран і ДНК. Додаткова поставка кисню потрібна, до прикладу, пацієнтам із гострою зупинкою дихання.

«Ми не можемо дихати шлунком чи кишечником. Ми дихаємо легенями, в яких завдяки значній різниці в тиску вуглекислий газ від'єднується від гемоглобіну еритроцитів, а на його місце приєднується кисень. Кисень не рухається в крові у вигляді вільної молекули — це токсичний для нас газ, і його переносять або гемоглобін, або залізовмісні ферменти», — пояснює Супрун.

Супрун подає як приклад експеримент з лабораторними мишами: «Щоб кисень все ж потрапив у кишечник, лабораторних мишок в експерименті більше тижня тримають у камерах з високим тиском кисню (гіпербаричних). Від цього мишки молодші і здоровіші не стають, але в них змінюється кишкова мікрофлора. У нормі, там живуть бактерії, яким кисень не потрібен».

В одному літрі коктейлю в кращому випадку буде 100-150 міліграмів кисню. За добу ми вдихаємо 550 літрів чистого кисню або вдихаємо чотири літри за хвилину. По суті, замість двох літрів кисневого коктейлю, можна просто зробити три глибокі вдихи.

Керівник МОЗ додала, що найдієвіший «кисневий коктейль» — це пробіжка парком або лісом після дощу, або хоча б аеробні вправи в добре провітрюваному тренажерній залі. Саме робота м'язів і серця покращує кровопостачання і збільшує кількість кисню, який потрапляє в наш організм.

Як повідомляв «Вголос», раніше Уляна Супрун розповіла, чого очікує від команди президента Зеленського.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ