Археологи виявили на острові «Хортиця» унікальне поховання віком 2500 років.

Про це інформує місцеве видання Vmeste.

У катакомбі, глибина якої становить приблизно три метри, похований 40-річний чоловік. Покійний мав високий зріст для свого часу - близько 180 сантиметрів.

Керівник археологічної експедиції, провідний науковий співробітник відділу охорони пам'яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Дмитро Никоненко розповів: поховання не було розграбовано. За його словами, всі кістки скіфського воїна збереглися, отже, вчені зможуть зробити велику кількість аналізів, як антропологічних, так і інших. Він назвав це дуже великою удачею з наукової точки зору.

"Поховання здійснено в катакомбі, тобто це не звичайна яма, а таке імпровізоване підземне будівля, - говорить Дмитри Никоненко, - У нього добре збереглися зуби, тобто це людина, яка добре харчувалась. Він прожив чимало років. Приблизно 40. Пізніше буде більш точно відомо. У нього був сагайдак зі стрілами, це вказує, що він був воїном.

Такі знахідки свідчать про те, що в скіфський час Хортиця була місцем, де проживали скіфи у великій кількості.

Виявлений поряд з тілом сагайдак був виготовлений зі шкіри та оздоблений залізом. Скільки стріл було в ньому, наразі не відомо: точну кількість мають встановити археологи під час подальшого дослідження поховання.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ