Суддя Апеляційного суду Черкаської області Володимир Пономаренко повернувся до займаної посади, незважаючи на відкриту проти нього кримінальну справу за підозрою в отриманні 30 тис грн. хабара.

Про це написав Артур Пріхно в «Insider», передають Наші гроші.

27 серпня 2018 року Служба безпеки України повідомила про затриманя судді Пономаренка при отриманні 30 тис грн. хабара. За гроші, стверджували в СБУ, Пономаренко обіцяв жителю вплинути на рішення щодо непритягнення його до відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Повідомлення про підозру черкаському судді складав Генеральний прокурор Юрій Луценко.

11 вересня Вища Рада правосуддя відсторонила Пономаренка від займаної посади до 27 жовтня.

Після закінчення терміну відсторонення Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала клопотання про продовження цього терміну ще на місяць – до 27 листопада. ВРП задовольнила клопотання, у якому було вказано, що перебуваючи на посаді судді Апеляційного суду, Пономаренко може впливати на свідків.

Після закінчення вже продовженого терміну відсторонення від посади, Вища Рада Правосуддя більше не приймала подібних рішень і Пономаренко повернувся до займаної посади судді. За січень цього року він заробив 160 тисяч гривень заробітної плати.

У відповіді на запит «Insider» Генпрокуратура повідомила, що кримінальне провадження щодо Пономаренка не завершене. На своє виправдання в ГПУ пояснили, що мали право тільки один раз вимагати відсторонення Пономаренка і нині в його справі завершується проведення необхідних судових експертиз.

Викриття судді Володимира Пономаренка було спільною операцією СБУ та Національного антикорупційного бюро України. Минулого року суддя задекларував 341 тис грн. зарплати та 8 тис грн доходу від надання в оренду майна. Скоріше за все, мова йде про оренду земельного паю, бо у власності судді 3,36 га землі. Він також задекларував проживання в службовій квартирі площею 58 кв м.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ