Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква не ліквідовані з державного реєстру, позаяк почесний патріарх Філарет не віддавав оригіналів документів, необхідних для цього. Про це в інтерв'ю виданню «Апостроф» заявив митрополит Львівський ПЦУ Макарій.

«Неправду казали декотрі державні чиновники, публічно заявляючи, що Київський патріархат ліквідований. Справа в тому, що почесний патріарх Філарет надав лише копії, а не оригінали документів, які необхідні для ліквідації. Коли мене попросили здати документи для ліквідації, я відповів, що до того часу, поки не побачу оригіналів із іншого боку, своїх не віддам», — сказав владика.

За його словами, внесення змін до Статуту ПЦУ з метою отримання «незалежності» від Константинополя, про що згадував Філарет, може призвести до відкликання томосу.

«Це можливо, якщо таке неподобство триватиме, якщо не чинний патріарх продовжить у тому ж напрямку і його будуть підтримувати декотрі політики, а обраний предстоятель, не діючи, буде мовчати», — зазначив митрополит Львівський.

Раніше «Вголос» повідомляв", що ПЦУ оприлюднила документ про ліквідацію УПЦ КП.

ІА "Вголос": НОВИНИ