Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Згідно з цими правилами, всі власники собак зобов’язані реєструвати своїх домашніх улюбленців та передбачено адміністративну й кримінальну відповідальність за безвідповідальне та жорстоке ставлення до тварин. Ветеринарний паспорт на тварину більше не є достатнім доказом права власності на тварину. Реєстрація собак та котів передбачає видачу власнику домашньої тварини жетона з індивідуальним номером та внесення цього номера в електронну реєстраційну базу. Реєстрацію (перереєстрацію) та облік тварин здійснюють ЛКП «Лев», установи ветеринарної медицини, інші установи та організації, уповноважені ЛКП «Лев».

Реєстрацію (перереєстрацію) тварин можна проводити безпосередньо за місцем проживання  (реєстрації) власника. Особа, яка придбала та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом 10 діб з моменту придбання. Перебування тварини без жетона на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, дворах, у громадському транспорті та інших публічних місцях є порушенням правил реєстрації.

Згідно з правилами, собак потрібно буде реєструвати обов'язково, а от котів – за бажанням власника. Крім того, правила передбачають адміністративну відповідальність за утримання тварин у поганих умовах, за несвоєчасне надання тваринам ветеринарної допомоги. Ухвала також передбачає, що людина, яка не може більше утримувати тварину, повинна віддати її або іншому власнику, або ж у притулок. Жорстоке поводження із тваринами – побиття, отруєння чи вбивство – тягне за собою кримінальну відповідальність. Окрім випадків, коли евтаназія тварини медично обґрутнована.

У правилах передбачено заборону жорстоких методів умертвіння тварин, що призводять до загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін'єкцій, отруєння, курареподібних препаратів, перегріву та інші больові методи. При утриманні домашніх тварин заборонено: спричинення домашнім тваринам болю і страждань, окрім випадків, коли життю та здоров'ю людей і тварин загрожує безпосередня небезпека. Організація, проведення і пропаганда собачих боїв, інших заходів, які допускають жорстокість стосовно тварин. Використання обладнання, інвентарю, які травмують тварин. Завдання побоїв, травм для примушення тварин до виконання будь-яких вимог. Заборонено пропаганду жорстокого поводження з тваринами.

Також заборонено заклики до жорстокого поводження з ними, використання в розважальних або комерційних цілях матеріалів, які демонструють жорстоке поводження з тваринами.

Дарування тварин допускається після попереднього погодження з майбутнім власником.

Особі, яка утримує домашню тварину, дозволено виводити собак з житлових та інших приміщень, а також ізольованих територій у загальні двори або на вулицю на повідку, у наморднику (для порід собак, перелічених у додатку до цих правил) з прикріпленим до нашийника ідентифікуючим жетоном і страховим полісом (для порід собак, перелічених у додатку до цих правил). Особа, яка супроводжує собаку, несе відповідальність за завдання шкоди її собакою навколишнім людям або тваринам. У разі необхідності власник зобов’язаний застосовувати засоби безпеки.

Загалом правила містять 11 розділів і понад 100 пунктів. Контролювати дотримання ухвали будуть поліція, райадміністрації та працівники ЛКП «Лев».

ІА "Вголос": НОВИНИ