Експрезидент України Віктор Янукович, який після втечі з України переховується у Росії, звернувся до українця з нагоди восьмої річниці Майдану. Він порушив тему війни на Донбасі, енергетичної кризи в країні, а також розкритикував дії влади.

Текст його звернення опубліковано у Facebook Юрія Кірасіра, повідомив сайт «Оглядач».

Янукович, зокрема, поставив питання, «яке не знімається з порядку денного з моменту, коли мирна Україна припинила своє існування, ставши країною воюючою: що далі?»

«Де мир, обіцяний як майданною владою, так і тією, яка прийшла їй на зміну? Адже у 2019 році народу пообіцяли, що з війною буде покінчено. І з корупцією, і із соціальною несправедливістю, і з беззаконням та іншим. Адже саме на цих обіцянках і прийшли до влади», – заявив президент-втікач.

Він констатував, що порівняно з минулим роком ситуація на Донбасі погіршилася і зараз уже йдеться про те, як уникнути повномасштабних військових дій.

«Черговий міністр оборони, який до цього призначення займався, зокрема, питанням повернення Донбасу до складу України, оголошує, що не варто ідеалізувати Мінські угоди», – зіронізував Янукович.

Водночас він наголосив, що без участі РФ новий формат переговорів не може бути реалізованим.

Також президент-втікач розкритикував дії Києва, який «намагається розігрувати дві абсолютно взаємовиключні партії» – з одного боку хвалиться самостійністю влади, а з іншого «запевняє всіх, що і Париж, і Берлін готові надавати нам всіляку підтримку, незважаючи на критику і оголошуючи про те, що мінський формат вже неактуальний».

Янукович припустив, що баланс інтересів США у відносинах із союзниками щодо НАТО та з Росією може переважити їхні інтереси в Україні.

«У такому разі Україна опиниться в дуже незавидній ситуації, коли розраховувати на підтримку найближчих сусідів їй буде складно, оскільки вона зіпсувала відносини практично з усіма, з ким має спільний кордон. І тоді, сором'язливо опустивши очі, як у випадку зі зверненням до Білорусі з проханням допомогти в енергозабезпеченні після того, як Київ оголосив президента Лукашенка »самопроголошеним«, їй доведеться домовлятися з усіма заново. Але вже на інших умовах, для України, напевно, менш вигідних», – зловтішається експрезидент-утікач.

Раніше стало відомо, що Гепрокуратура закінчила досудове розслідування у справі проти експрезидента Януковича та низки високопосадовців щодо організації силової протидії мітингувальникам у центрі столиці завершилось.

Розслідування встановило, що дії колишнього президента й екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до заподіяння смерті 67 цивільним особам, наголосили в ОГП.

Згодом обвинувальний акт у зазначеній справі скерують до суду.

ІА "Вголос": НОВИНИ