Міжвідомча робоча група з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва планує за два місяці розробити нормативні документи, які унеможливлять шахрайство з грошима інвесторів і сформують шляхи вирішення долі проблемних об’єктів. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на засіданні групи 7 вересня, передають Наші гроші.

«Робоча група за два місяці повинна напрацювати проекти законодавчих актів, нормативних документів, які унеможливлять в майбутньому шахрайство. Друге, це унормувати та додати дорожню карту до тих проблемних об’єктів, які є. За нашими оцінками в Україні більше 100 тисяч постраждалих від шахрайств з грошами інвесторів», – заявив Геращенко, який є співголовою міжвідомчої робочої групи.

«… нам потрібно приймати нове законодавство, яке б захищало інвесторів від шахраїв, які беруть гроші і використовують їх не за призначенням. Крім того, держава має взяти на себе вирішення питання закинутих незавершених новобудов», – заявив Геращенко.

Під час засідання було створено підгрупи:

щодо розроблення механізму добудови проблемних об’єктів та посилення фінансового контролю за використанням коштів інвесторів. Її очолив голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України.

щодо підготовки змін в законодавство у сфері містобудівної діяльності щодо сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва. Її очолив перший заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський, який є співголовою міжвідомчої робочої групи.

До складу робочої групи увійшли представники Мін’юсту, КМДА, Нацкомісії з цінних паперів, Нацполіції, Нацбанку, представники інвесторів (представник недобудів «Аркади» Віталій Щербаков і ЖК «Науковий» по вул. Петропавлівській, 40 Тетяна Олійник), а також народні депутати всіх фракцій та груп. Серед нардепів, зокрема, були Микола Тищенко, Олена Шуляк, Максим Перебийніс (Слуга народу), Олексій Кучеренко (Батьківщина), Анна Скороход («За майбутнє») та інші.

Нагадаємо, Кабмін 12 серпня утворив Міжвідомчу робочу групу з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва.

Це консультативно-дорадчий орган уряду, основними завданнями якого є, зокрема, сприяння координації центральних і місцевих органів влади, визначення шляхів вирішення проблемних питань і розроблення пропозицій щодо удосконалення нормативно-правової бази у сфері захисту інтересів інвесторів.

До складу групи входять заступники голів МВС і Мінрегіону, представники НБУ, СБУ, ДБР, Офісу Генпрокурора, банків, інвесторів, органів місцевого самоврядування, Уповноваженого ВР з прав людини, нардепи.

Як відомо, з 25 об’єктів «Укрбуду» зобов’язання добудувати 14 взяв на себе «Київміськбуд», 5 – інші забудовники, і 6 – поки що не прийняті ніким і перебувають у «підвішеному» стані.

ІА "Вголос": НОВИНИ