Щойно закінчився другий тур виборів міського голови Львова, Андрій Садовий розпочав нову істерію. Хоч меру і вдалося залишитись на посаді на четвертий термін, спокою це йому не додало. Усе тому, що в новому скликанні Львівської міської ради Садовий вже не матиме «ручної» більшості, відтак афери, які до сьогодні він провертав із легкістю, стануть вже нереальними. Тому Садовий вирішив зазделегідь очорнити весь новий склад депутатського корпусу, звинувативши його в «узурпації влади».

Так, вранці у понеділок, 23 листопада, Садовий опублікував на своєму «Фейсбуці» заяву, в якій заявив, що новообраний депутатський корпус намагається «узурпувати владу у Львові».

Мер повідомив, що міська виборча комісія ухвалила рішення щодо перенесення першої сесії міської ради з 3-го грудня, як було визначено раніше, на 24-те листопада – тобто на завтра, назвав усе це «аферою» і у притаманному йому стилі заявив, що владу у місті намагаються захопити «злочинні клани».

За деякий час на цю заяву звернув увагу голова Львівської міської організації «Європейської солідарності» Петро Адамик. Депутат процитував Закон України «Про місцеве самоврядування» і пояснив, що своїм рішенням Міська виборча комісія не те що не скоїла нічого протизаконного, а навпаки — зупинила грубе порушення українського законодавства.

Адамик процитував Частину 2 статті 46 цього закону, підкресливши, що вона вимагає проведення першої сесії новообраної ради не пізніше як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради. Відтак, згідно із законом, сесія Львівської міської ради мала бути скликана ще 17 листопада.

"Тобто ми лише вимагаємо виправити помилку і провести першу сесію відповідно до закону. Щоб не починати роботу цього скликання з порушень законодавства. До чого нас, до речі, зараз і схиляє міський голова«, - пояснив Адамик.

Зважаючи на це, депутат закликав міського голову не порушувати українське законодавство.

»Якщо чиновники, підлеглі чинного міського голови Львова Андрієві Садовому не виконають рішення ТВК та норми закону і не забезпечать можливість (приміщення в тому числі) для проведення першої сесії, то якраз такі кроки і будуть потрактовані як спроба узурпації влади! В тому числі – без сумніву – і правоохоронними органами.

Тому ще раз, Андріє Івановичу: припиніть істерики. Завершуйте вибори, змінюйте передвиборчу риторику. Ще вчора ви натякали на бажання до співпраці. То давайте співпрацювати – для добробуту громади і міста!" - додав Петро Адамик.

Крім того, на прохання «Вголосу» юристи розтлумачили всю нормативно-правову базу, яка зобов'язувала Міську виборчу комісію ухвалити рішення щодо призначення першої сесії нового скликання ЛМР на 24 листопада.

Отож можемо робити висновки. Закон суворий, але він — закон.

ІА "Вголос": НОВИНИ