Американський телеканал опублікував розслідування про діяльність в Африці приватних військових компаній, пов'язаних із російським бізнесменом Євгеном Пригожиним — засновником фабрики тролів з Ольгіна, однієї із ключових фігур російської агресії проти України.

Протягом місяця журналісти CNN збирали інформацію про компанії, спілкувалися з інструкторами та бійцями ПВК і встановили, що з діяльністю «кухаря Путіна» Євгена Пригожина пов'язана компанія під назвою «Lobaye Invest», яка фінансує радіостанцію в Центральноафриканській Республіці. Вона також фінансує навчання армійських новобранців, яке ведуть 250 російських інструкторів.

«У присутності Росії у Центральноафриканській Республіці немає нічого секретного. Вулиці обвішані пропагандистськими плакатами: «Росія: рука об руку з вашою армією!». Місцева радіостанція випускає російські балади і уроки мови. Новобранці в армію проходять навчання російською мовою, використовуючи російську зброю», — зазначають журналісти.

Окрім цього, в країні діє «група Вагнера» («ПВК Вагнера»), яка брала участь у бойових діях на сході Україні та в Сирії. Про це телеканалу розповів один із найманців на умовах анонімності.

Валерій Захаров, який зараз відповідає за підготовку військових у ЦАР і називає себе радником президента Центральноафриканської Республіки із питань безпеки, говорить про інструкторів як про «резервістів», однак відмовився відповісти, хто відправив їх у країну. Він заявляє, що ніколи не зустрічався з Пригожиним, і стверджує, що «Вагнер» ніколи не працювала у ЦАР.

«Давайте уточнимо, кого ми маємо на увазі під Вагнером. Композитора? Юридично її (ПВК — ред.) не існує, тому будемо вважати, що її не існує. Що стосується Центральноафриканської Республіки, то в даний час у країні немає ПВК «Вагнера», — стверджує радник президента ЦАР.

Однак CNN вдалося отримати документи, що свідчать: Захаров як мінімум один раз отримав гроші від компанії «М-Финанс», яку журналісти пов'язують із Пригожиним.

Президент ЦАР Фостен-Аршанж Туадера стверджує, що Росія не бере участі ні в яких економічних секторах країни, окрім підготовки військових.

Однак CNN отримав документи, що вказують на отримання Lobaye Invest прав на пошук алмазів і золота на семи ділянках. Місцеві жителі, які працюють на копальнях, розповіли, що росіяни приїхали сюди півтора роки тому, і тепер всі алмази збирають для них.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ