В Англії з 1 жовтня набула чинності заборона на використання пластикових трубочок і мішалок для гарячого питва та ватних паличок. Про це повідомляє BBC.

Відтепер продавати чи постачати ці предмети на території Англії заборонено законом. Як виняток, бари, ресторани й лікарні можуть закуповувати трубочки, мішалки й палички для людей із інвалідністю або хворобами чи травмами.

Трубочки й ватні палички є одними з головних джерел забруднення довкілля пластиком. В одній лише Англії за рік використовують 4,7 мільярда пластикових трубочок, 1,8 мільярда ватних паличок і 316 мільйонів мішалок для гарячих напоїв, зазначається в повідомленні.

Запровадження схожої заборони на одноразові пластикові предмети розглядає і влада сусіднього з Англією Уельсу. Низка англійських ресторанів ще до офіційної заборони відмовилися від пластикових трубочок. А ще раніше Шотландія заборонила ватні палички.

Якщо коротко, то відповідь — так. Такий пластик дешевий у виробництві, а отже, його виробляють багато. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику.

Одноразовий пластик майже одразу потрапляє в довкілля. Пластик розкладається дуже повільно, через що може випадково потрапляти в організм тварин чи заважати росту рослин.

Як повідомлялося, за оцінками дослідників Катсіарини Пабортсави й Річарда Лемпіта з Національного центру океанографії в Саусгемптоні, США, в Атлантичному океані міститься близько 200 мільйонів тонн пластику – це в 10 разів більше, ніж вважалося до того. Він завдає значної шкоди морській екосистемі: забруднює природне середовище проживання тварин і потрапляє до їхнього організму, вбиваючи їх.

ІА "Вголос": НОВИНИ