Про це йдеться на сайті глави держави.

Президент України підписав Закон України №767-VІII «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель», який було ухвалено 10 листопада 2015 року 309 голосами народних депутатів України. Законом продовжено на один рік строк дії мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення, що дозволить за цей час врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення та розробити необхідні нормативно-правові акти.

Для цього законом №767-VІІІ вносять зміни до пунктів 14 та 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Прикінцевими положеннями зазначеного закону Кабінету Міністрів України доручається до 1 березня 2016 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення.

«Подовження мораторію дозволить зняти соціальну напругу, яка виникла в суспільстві на тлі політичних спекуляцій з цього питання, та надасть час для розроблення чіткого правового механізму запровадження з часом прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення», – йдеться в повідомленні.

Однак дещо раніше на сайті Президента з’явилася зовсім протилежна новина про те, що Порошенко ветував цей закон, зараз повідомлення видалили.

У ньому йшлося про те, що «заборона на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення порушує конституційні права майже 7 млн власників земельних часток (паїв), які отримали зазначені земельні ділянки у приватну власність під час першого етапу земельної реформи – розпаювання земель колективних сільгосппідприємств. Зазначена заборона не відповідає статті 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Продовження терміну дії мораторію до 1 січня 2017 року створить передумови до подальшого зволікання урядом із виконанням завдання щодо підготовки законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення».

ІА "Вголос": НОВИНИ