Це пов'язано з тим, що, як стверджує влада, неонацисти часто обирають собі зашифровані на номерах праворадикальні символи, передає «ВВС-Україна».

Приміром, буквосполучення HJ та NS, які означають Гітлер'югенд та націонал-соціалізм, вже давно заборонені в Австрії. Тепер влада розширила перелік заборонених кодів, урахувавши і більш завуальовані.

Загалом у новому переліку понад 30 шифрів.

Серед них комбінація цифр 88, яка означає нацистське вітання «Heil Hitler» («Хайль Гітлер»).

Нові правила також забороняють абревіатури IS чи ISIS - з тим, аби спробувати перешкодити людям висловлювати підтримку угрупованню «Ісламська держава» на номерних знаках свого авто.

«Мати очевидні нацистські номери було заборонено від часу, коли персоналізовані номерні знаки почали продавати у 1989 році. Але тоді ми дізналися, що крайні праві рухаються у бік від очевидніших до більш прихованих кодів», - розповів ВВС речник міністерства транспорту Австрії.

Через це, за його словами, і довелося змінити закон - аби держслужбовці знали, які комбінації використовують неонацисти.

Зміни стосуватимуться лише нових номерних знаків.

Серед заборонених комбінацій:

  • BH - Blood and Honour (Кров та честь)
  • 420 - 20 квітня, день народження Гітлера
  • 1919 - означає SS, оскільки S - 19-а літера в алфавіті
  • WAW - White Aryan War (Біла арійська війна)
  • FG - Fuehrer's Geburtstag (день народження фюрера)
  • 88 - Heil Hitler (Хайль Гітлер)

Раніше у переліку заборонених не було чисел, але відтепер, наприклад, не можна використовувати на знакові свого авто 18 - це сполучення цифр символізує Адольфа Гітлера за порядковим номером перших літер його імені та прізвища в алфавіті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ