Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував на звернення Державної Думи до президента РФ Володимира Путіна щодо «Л/ДНР». Глава Держдепартаменту заявив, що визнання незалежності так званих «республік» стане грубим порушенням міжнародного права.

Про це повідомляється в заяву держсекретаря Ентоні Блінкена, опублікованій на сайті Держдепу.

«Схвалення Кремлем цього звернення буде рівносильно повній відмові російського уряду від своїх зобов'язань за мінськими угодами, які визначають процес політичної, соціальної та економічної реінтеграції тих частин українського Донбасу, які контролюються Росією», - йдеться в заяві.

Зазначається, що Росія з 2014 року керує своїми політичними маріонетками в окупованих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Прийняття резолюції про визнання незалежності цих регіонів ще більше підірве суверенітет і територіальну цілісність України й стане грубим порушенням міжнародного права.

«Воно зажадає швидкої і твердої відповіді з боку США в координації з союзниками і партнерами», - підкреслив Блінкен.

Крім того, це рішення поставить під сумнів заявлене Росією зобов'язання продовжувати шукати дипломатичний шлях врегулювання конфлікту на сході України.

Нагадаємо, перша частина з запланованого контингенту у 2000 американських військових вирушила з Німеччини до Словаччини для участі в запланованих навчаннях НАТО «Удар шаблі».

Також, глава українського МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що з початку російської ескалації Україна побачила, хто для неї є справжнім другом.

ІА "Вголос": НОВИНИ