У звіті на 3000 сторінок описується емоційне та навіть фізичне жорстоке поводження деяких жінок у так званих будинках матері та дитини.

Урядова доповідь, опублікована у вівторок, заявила, що близько 9000 дітей загинули в будинках для одиноких матерів в Ірландії. Це еквівалентно 15 відсоткам усіх дітей, які народились або проживали у 18 установах, що розслідувались протягом майже 80 років, пише NBC News.

У звіті описується емоційне та навіть фізичне жорстоке поводження над деякими з 56 000 одиноких матерів – від фермерів до домашньої прислуги – у так званих будинках матері та дитини.

«Схоже, їм було виявлено мало уваги, і це особливо стосувалося випадків, коли вони народжували», – йдеться у звіті.

Ці будинки, багатьма з яких керували черниці та члени Римо-Католицької Церкви, працювали в Ірландії протягом більшої частини 20 століття, а останній будинок закрили зовсім недавно в 1998 році. Вони отримували державне фінансування, а також діяли як агенції з усиновлення –багатьох дітей усиновили сім'ї в США.

Було встановлено, що відповідальність за жорстоке поводження з жінками, які народили не одружившись, лежить в основному на найближчих родичах.

За анонімними повідомленнями у звіті, жінок, які народжували, іноді «ображали, принижували і навіть били».

У звіті також відзначається «жахливий» рівень дитячої смертності в будинках, називаючи це «мабуть найбільш тривожною особливістю цих установ». До 1960 року будинки для матері та дитини не рятували життя «позашлюбних» дітей – натомість вони значно зменшували перспективи їх виживання. Не було жодного пояснення високих показників смертності.

Висловлюється сподівання, що публікація стане каталізатором соціальних змін.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ