Верховний суд Іспанії ухвалив рішення в одному з найгучніших процесів останнього часу, схваливши ексгумацію і перепоховання останків Франсіско Франко.

Соціалістичний уряд країни на чолі з Педро Санчесом добивався цього, щоб перенести останки з державного мавзолею в більш відповідне місце, а саме – на кладовище Ель-Пардо, пише ВВС.

Сім'я Франко виступала проти ексгумації та навіть подала зустрічний позов до суду. Єдиний варіант перепоховання, на який були згодні родичі Франко – це родинна усипальниця в соборі Альмудена в центрі Мадрида. Але іспанський уряд відмовився від цієї ідеї, пославшись на проблеми із забезпеченням безпеки.

Його останки спочивають у величезному мавзолеї біля Мадрида, в Долині полеглих, разом з останками десятків тисяч загиблих в роки громадянської війни. Багато хто вважає цей меморіал пам'ятником фашизму.

На думку лівих політиків, прах Франко не може спочивати в Долині полеглих: меморіал повинен стати місцем примирення після громадянської війни, а не поклоніння диктатору. Соціалісти говорили також про те, що згідно із законом про історичну пам'ять від 2007 року, в Долині полеглих можуть спочивати тільки загиблі в ході іспанської громадянської війни, Франко ж помер своєю смертю.

Франко прийшов до влади в кінці громадянської війни 1936-1939 років, з одного боку якої виступали фалангісти – сили Франко, а з іншого – республіканці. Франко керував країною як каудільйо Іспанської держави в період з 1939 року і до своєї смерті у 1975 році. Після його смерті в країні була відновлена ​​монархія.

Питання про перепоховання останків Франко розділило Іспанію на два табори – і все це на тлі підготовки країни до загальних виборів, які призначені на 10 листопада.

ІА "Вголос": НОВИНИ