Служба безпеки України затримала всесвітньо відомого хакера в Івано-Франківську.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що хакер, який також відомий під ніком Sanix виклав в мережу оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адрес електронної пошти та 21 мільйоном унікальних паролів.

Правоохоронці виявили, що виставлена хакером база (87 гігабайтів) є лише невеликою частиною даних, якими він заволодів незаконним шляхом.

Як стало відомо, подібних баз та викрадених паролей у нього було сім, загальний обсяг яких сягав  майже терабайт.

Зокрема йдеться про те. що зловмисник викрав дані, в тому числі фінансові, жителів Північної Америки та Євросоюзу.

Служба безпеки України виявила, Sanix може бути громадянином України, який мешкає в Івано-Франківську.

Спеціалісти з'ясували, що чоловік продавав бази даних з логінами і паролями до скриньок електронної пошти, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомостями про комп’ютери, зламані для подальшого використання у бот-мережах та для організації DDoS-атак.

В помешканні хакера правоохоронці провели обшуки та виявили комп’ютерну техніку з двома терабайтами викраденої інформації, телефони з доказами протиправної діяльності та готівку від незаконних операцій в сумі майже 190 тисяч гривень та понад 3 тисячі доларів.

Нагадаємо, що «діяльність» українці в свій час висвітлювали такі видання, як The Guardian, Forbes та Newsweek.

Тоді як телеканал  Italia 1 присвятив йому цілий сюжет, зазначивши, що база даних, яку він виставив на продаж, була «найбільшим за всю історію масивом викрадених даних».

Як писав «Вголос», СБУ встановила особи терористів, які вбили українського військового.

ІА "Вголос": НОВИНИ