Про це пише DW.

Один раз на тиждень біля пункту роздачі безкоштовної їжі в Ессені шикується довга черга. Сюди приходять нужденні за продуктами з супермаркетів, строк придатності яких збігає найближчим часом.

Однак від початку року ця черга дещо зменшилась – місцева благодійна організація Tafel Essen, яка роздає продукти, більше не обслуговує клієнтів без німецького посвідчення особи. Голова організації пояснює це тим, що три чверті її клієнтів сьогодні – мігранти, на неналежну поведінку яких неодноразово скаржились місцеві нужденні.

Рішення Tafel Essen, яким організація фактично розділила нужденних на «своїх» та «чужих» викликало у Німеччині суспільний резонанс. Такий крок засудили не лише благодійні організації, але і канцлерка ФРН Анґела Меркель (Angela Merkel). А наприкінці лютого невідомі розфарбували автомобілі Tafel Essen свастикою та образливими написами. Схожі графіті з'явились і на дверях організації.

Організація в Ессені – одна з більш ніж 900 так званих Tafel – некомерційних організацій зі збору та роздачі продуктів харчування, що працюють на території  Німеччини. Зазвичай продукти їм постачають з супермаркетів. Волонтери збирають харчі, придатні до вживання, але які або з різних причин не потрапили до магазинів (наприклад, через незначні дефекти), або термін придатності яких збігає. Потім ці продукти роздають нужденним. Загалом у ФРН схожі організації забезпечують їжею до 1,5 мільйона осіб.

Допомога надається лише жителям Німеччини з низьким доходом – наприклад, одержувачам соціальної допомоги, пенсіонерам та батькам, які виховують дітей самі. Ці люди можуть зареєструватись в Tafel та отримати соціальну карту, з якою можна раз на тиждень прийти у певний час до пункту роздачі їжі.

Строк дії такої карти складає від трьох місяців до року, в залежності від віку клієнта. Коли термін карти збігає, необхідно зробити перерву, перш ніж отримати нову. Утім, клієнти, старші 60 років, можуть користуватись Tafel безперервно. Згідно з даними, вказаними на сайті Tafel Essen, сьогодні у місті такою картою користуються близько 1800 осіб.

За останні два роки кількість нужденних різко збільшилась через наплив біженців до Німеччини. Тож зараз близько 75 відсотків клієнтів Tafel Essen – мігранти. Місцеві нужденні неодноразово скаржились на те, що багато іноземців – переважно молоді чоловіки – поводяться неналежним чином. Вони, наприклад, намагаються обійти чергу, розштовхуючи пенсіонерів. Через це правління організації ухвалило рішення про запровадження своєрідного «паспортного контролю».

ІА "Вголос": НОВИНИ