Про це він заявив сьогодні на засіданні Кабміну, інформує «112 Україна».

Зокрема, під час засідання голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко рекомендував Кабміну звільнити в. о. міністра екології Сергія Курикіна.

«На виконання доручення прем'єр-міністра від 12 січня Нацдержслужба спільно з представниками секретаріату Кабміну, ГФС, Державної фінансової інспекції, Нацполиції і Антимонопольного комітету було проведено службове розслідування щодо можливого неналежного виконання посадовими особами Мінекології службових обов’язків під час організації та проведення конкурсних торгів із закупівлі робіт з капремонту, реконструкції систем освітлення із заміною освітлювальних приладів на світлодіодні мережі зовнішнього і внутрішнього освітлення, що реалізують за напрямами екологічних інвестицій, згідно з Кіотським протоколом», – зазначив він.

За його словами, не було здійснено належний і якісний розгляд проектів. Він зазначив, що більшість проектів, які були включені в план заходів, схвалені ще в 2013 році, і щодо них міністерством не був забезпечений процес актуалізації.

«Така бездіяльність, враховуючи умови укладених додаткових договорів, створює ризик невикористання більш ніж 140 млн грн і необхідності їх повернення японським контрагентам. Представниками ДФС, ДФІ і Нацполіції встановлені численні порушення, що мали місце під час організації та проведення відповідного тендеру, до таких дій призвели відсутність контролю та службова недбалість з боку в. о. міністра Курикіна Сергія Івановича та директора департаменту кліматичної політики Вежніна Владислава», – пояснив Ващенко.

Він додав, що відсутність належного контролю з боку Курикіна і Вежніна, ігнорування інформації Нацполіції та подальші їхні дії могли призвести до заподіяння збитків державі у розмірі 550 млн грн.

«У діях посадових осіб ДП «Укрекоінвест», яким було доручено організацію зазначених торгів, так само вбачаються ознаки порушення, які мають бути розглянуті та належним чином кваліфіковані правоохоронними органами», – пояснив він.

У відповідь Яценюк заявив, що Курикіна звільнять.

«І я прошу персонально керівника НАБУ Артема Ситника взяти ці матеріали під особистий контроль, порушити реальну кримінальну виробництво і взяти цих корупціонерів, і ще не допустити того, щоб вони швидко покинули межі України», – сказав він.

За його словами, компанія, яка виграла тендер – «Агротехбуд», має всі ознаки фіктивності. Він нагадав, що раніше дав доручення провести службове розслідування і зупиняти тендер.

«Коротко про компанію: 2 жовтня прямо перед тендером компанія швидко змінює директора, засновника і головного бухгалтера. Директором, засновником і головним бухгалтером стає людина, прізвище якої Алтунін, яка за дивним збігом обставин проживає у м. Донецьк, Ворошиловський р-н, вул. Світу 5, в зоні АТО. Коли ми почали перевіряти компанію, виявилося, що вона проводить дуже активну діяльність. За весь 2015 рік вона змогла купити аж один вентилятор за 13 тис. грн», – додав прем'єр.

ІА "Вголос": НОВИНИ