російська федерація може підготувати до наступу свій військовий потенціал не раніше лютого, однак сьогодні говорити про напрямки можливого наступу недоречно. Вище військове керівництво України готується до всіх можливих сценаріїв, навіть до найнеприємніших.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю виданню Лівий берег, коментуючи питання можливості наступу ворога з різних напрямків. Про це повідомляє Укрінформ.

“Якщо, наприклад, росіяни приймуть рішення йти в наступ, то за можливістю підготувати свій контингент це реалістично може бути не раніше лютого. Виходячи з того, що вони, провівши першу хвилю часткової мобілізації, за нашими оцінками, 150 тисяч одразу направили безпосередньо до України (вони воюють сьогодні замість тих втрат, яких зазнали росіяни вбитими та пораненими), а ще 150 тисяч готують у різних таборах на різних територіях: і в росії, і в білорусі, в частині тих окупаційних міст, з яких вони поведуть наступ. Але питання, звідки вони підуть, мені видається зараз недоречним, тому що це буде залежати від їхніх планів, а головне – від нашої підготовки. А ми готуємося до всіх ризикованих сценаріїв: Генштаб це пропрацьовує, доповідає на Ставці головнокомандувача, і, відповідно, все військово-політичне керівництво країни, починаючи від Верховного головнокомандувача, Президента України, в курсі, і ми готуємося до будь-яких сценаріїв. Навіть до найнеприємніших”, - наголосив Резніков.

Він також відзначив, що наразі невідомо, яким буде ударне угруповання ворога, якщо росіяни приймуть рішення його створювати на території білорусі, і чи будуть вони залучати білоруських військових безпосередньо до військової операції, чи погодиться на це керівництво білорусі. Тому сьогодні говорити про наступ недоцільно.

Водночас міністр вважає, що вирішальним залишається питання чи відбудеться повне поглинання білорусі як такої та чи залишиться її суб’єктність. Він також відзначив, що в білорусі немає такого рівня антиукраїнської пропаганди, як у росії.

Відповідаючи на питання щодо намірів рф перекрити шляхи постачання західного озброєння, Резніков зазначив: “Щодо спроби перерізати нам сфери постачання – це мрія росіян, це один зі сценаріїв, звісно, який ми розглядаємо. Відповідно, ще раз повторюю: Генеральний штаб Збройних сил України і Сили оборони готові до будь-яких сценаріїв – це і наші прикордонники, і Нацгвардія, і підрозділи Тероборони, які входять до складу Збройних сил України. І, звісно, ми точно знаємо місця, з яких теоретично/гіпотетично вони могли б спробувати здійснити цей наступ”.

Резніков також зазначив, що керівництво країни не розглядає плани масштабної евакуації населення, однак має нормативну базу для дій в кожному конкретному випадку.

Читайте також у «Вголосі»: росія планує створити двохмільйонну армію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ