Про це пише ТСН.

Підручник для восьмого класу: «Одеса – моє місто рідне», параграф шостий: «Одеса стала центром транзитної і посередницької торгівлі країн Європи, Близького і Середнього Сходу. Через столицю Новоросії проходило 37% всього хлібного експорту Росії».

«У цій книзі приділяється увага основне тільки царського періоду. Що Одеса існує тільки за допомогою Росії. Наче до цього тут був степ і більше нічого не було. Предмет не прибрали. Предмет є. А книжка надрукована в електронному вигляді зараз»,- коментує батько одного з учнів, яких вчать за цими «підручниками».

Півроку тому журналісти робили сюжет про книгу, яка обурила батьків та учнів. Однак, вони і досі вивчають одесознавство на цитатах російських шовіністів Леніна та Солженіцина. Один урок на тиждень: «… професор Олександр Кононович. Його цілком справедливо називали першим астрофізиком Півдня Російської імперії»; «Згідно із легендою, саме випадок допоміг появі однієї із перших станцій швидкої допомоги у Росії».

Частина шкіл від підручника відмовилася, проте батьки протестувати бояться. «Одесу – моє місто рідне» лобіювало міське керівництво. Доводиться втручатися громадськості.

«Одеса була повітовим містом Херсонської губернії. І свідчення про Новоросію просто придумані кремлівськими пропагандистами. Начальник управління освіти пообіцяла, що будуть внесені зміни проукраїнськими істориками», - каже активістка.

У Міносвіти скандальний підручник захищають. Просять називати його просто посібником. Кажуть: тут і про Україну трохи є. Ну, а Новоросія – колись же так казали.

«Говорити про те, що мова йде тут лише про діячів Росії, не зовсім правильно. Тут мова йде і про Лесю Українку, і про Леся Курбаса. Найближчим часом комісія з історії науково-методичної ради теж звернеться і ще раз перегляне цей посібник», - каже Раїса Євтушенко.

Уже після інтерв'ю з Міносвіти прислали офіційного листа, що знімають гриф «схвалено» з підручника: «Міністерство освіти… відкликало гриф «Схвалено комісією з історії», що був наданий у 2012 році посібнику «Одеса – моє рідне місто». Відповідний лист про неможливість використання цього посібника у навчально-виховному процесі вже направлено в Департамент освіти і науки Одеської ОДА». Однак вилучення посібника зі шкіл цей припис не означає.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ