[media=151787,151788,151789,151790,151791] 

Маневри з участю більше трьох тисяч військових з 16-ти країн тривали протягом двох тижнів на морі, на землі і в повітрі, повідомляє «Радіо Свобода».

За цей час кораблі пройшли понад 5000 морських миль. Було здійснено 850 стрибків з парашутом, близько 300 занурень. Такі дані озвучив під час офіційної церемонії в одеському Будинку офіцерів командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко.

«Найбільш складними за 20 років існування» вважає нинішні маневри керівник навчань з американської сторони Мет Лиман. Він зазначив, що США продовжують використовувати будь-яку можливість разом з партнерами проводити навчання в Чорному морі.

Вперше активна фаза «Сі Бриз» пройшла в форматі free play («вільна гра»), тобто до певного часу «Х» плани керівництва маневрів по протичовновій, протикорабельній, протиповітряній обороні до відома учасників не доводили. Кульмінацією «Сі Бризу-2017» став пошук підводного човна країни-агресора.

У ході маневрів було здійснено ряд морських і річкових десантувань. Зокрема, плацдармом було узбережжя Дунаю в Одеській області, десантування відбулося з українського десантного корабля «Юрій Олефіренко».

Також на «Сі Бриз» в українське небо вперше піднявся американський патрульний протичовновий літак P-8 «Poseidon», був задіяний конвертоплан CV-22 «Osprey» ВВС США, який об'єднує можливості літака і вертольота.

Військово-морські сили України вперше залучили до «Сі Бриз-2017» малі артилерійські броньовані катери «Аккерман» і «Бердянськ» (тип «Гюрза-М»). Бронекатери увійшли до складу ВМС в кінці 2016 року. Під час маневрів «Аккерман» і «Бердянськ» провели в районі острова Зміїний огляд підозрілого судна.

ІА "Вголос": НОВИНИ