Пам'ятний знак встановлено на Олександрівському проспекті ‒ на місці загибелі націоналіста, українського патріота, лідера націоналістичної організації «Слава і честь» Максима Чайки. Активісти принесли до місця смерті націоналіста квіти й свічки та вшанували пам'ять героя хвилиною мовчання.

Як відомо, 17 квітня 2008 року у зіткненні з так званими антифашистами загинув український патріот, націоналіст, студент ОНУ ім. Мечникова, лідер молодіжної організації «Слава і честь» Максим Чайка. Вбивство Максима Чайки набрало значного резонансу навіть за межами нашої країни. Після поверхового розслідування СБУ повідомило, що є підозра у фінансуванні вбивства з боку Ігоря Маркова (керівник партії «Родіна»), а виконавцем виявився якийсь Андрій Довгань (активіст руху «Антифа»). Проте розслідування не дало ніяких результатів. Є припущення, що Довгань за допомогою Маркова втік у Росію.

«Максим Чайка був нашим сучасником. В Одесі він підіймав червоно-чорний стяг та виголошував гасло «Слава Україні!» ще тоді, коли це було непопулярно й навіть небезпечно. Максим загинув задовго до початку повномасштабної збройної боротьби за ідеали, які він відстоював. Якби не трагічна подія вісім років тому, сьогодні він би оберігав наш спокій на фронті.

Натомість місцева влада ще досі не може усвідомити величі постаті Максима Чайки. І те, що вони відхилили пропозицію перейменувати одну з вулиць міста на його честь, є одним із підтверджень того. Адже ще з тих часів, коли націоналіст боровся за українську Одесу, нинішня владна еліта міста мріє про Одесу в складі Новоросії», ‒ наголосив заступник голови Одеської обласної організації ВО «Свобода» Костянтин Василець.

ІА "Вголос": НОВИНИ