Під час окупації Бучі Київської області російські окупанти вбили щонайменше 73 цивільні особи. Ще 105 ймовірних вбивств армією РФ очікують на підтвердження.

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненого 7 грудня.

«Станом на 31 жовтня 2022 року УВКПЛ задокументувало вбивства 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, 2 хлопчиків і 1 дівчинка) у Бучі та продовжується робота з підтвердження ще 105 ймовірних вбивств (85 чоловіків, 11 жінок та 9 дорослих, стать яких ще не вдалось встановити) у цьому місті», — йдеться у документі.

Вказується, що місцевих жителів російські військові могли стріляли просто за те, що вони з’явилися на вулиці. У доповіді сказано, що окупанти вбили найбільше людей на Яблунській вулиці в Бучі.

«Щонайменше 14 цивільних осіб (10 чоловіків, 3 жінки і 1 дівчинка) були застрелені та залишені на 150-метровій ділянці вулиці Яблунської. Особи, які керували транспортними засобами в місті або поблизу нього, а також ті, хто намагався виїхати з Бучі, регулярно зазнавали обстрілів і були вбиті без видимих причин», — нагадують фахівці.

Наголошується, що військові РФ погрозами та залякуванням вимагали у місцевих жителів, щоб вони ховалися і не виходили із  підвалів та своїх будинків. У приміщеннях регулярно проводилися рейди.

Крім того, окупанти допитувати містян щодо їхньої ймовірної належності до української армії та правоохоронних органів. Деякі з цивільних були вбиті на місці, інші були затримані та страчені пізніше.

«Як повідомив один російський солдат, який був у Бучі: »якщо місцеві заходили на наші позиції – їх затримували, допитували та майже одразу вбивали«. Місцеві жителі повідомляли, що деякі вбивства виглядали цілком свавільними», — йдеться у доповіді УВКПЛ.

Додамо, у Кривому Розі Дніпропетровської області знайшли мертвими двох маленьких дітей 8 та 6 років.

ІА "Вголос": НОВИНИ