Речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин підтвердив зникнення солдата польських збройних сил на кордоні з Білоруссю. Водночас Білоруський прикордонний комітет заявив, що польський солдат подав прохання про політичний притулок у Білорусі.

Про інцидент повідомляє «Радіо Свобода».

За словами білоруських прикордонників, вони зупинили 25-річного польського солдата Еміля Чечку увечері, 16 грудня, поблизу білорусько-польського кордону на ділянці прикордонної застави Тушемля Гродненської прикордонної групи.

Чоловік заявив, що є військовослужбовцем 11-го Мазурського артилерійського полку 16-ї Поморської механізованої дивізії імені короля Казимира, частини якої були перекинуті для забезпечення охорони ділянки кордону з Білоруссю в період дії надзвичайного стану на прикордонних територіях Польщі.

Як стверджує Білоруський прикордонний комітет, солдат попросив політичного притулку, оскільки не згоден з «політикою Польщі щодо міграційної кризи й практикою негуманного поводження з біженцями».

Фотографія чоловіка у формі польського солдата, який дає інтервʼю державному телеканалу «Білорусь 1», уже зʼявилася в білоруських провладних телеграм-каналах.

Військовослужбовець залишив свій пост удень 16 грудня, повідомили у пресслужбі дивізії.

Як повідомляють джерела, він перейшов на білоруську сторону і був затриманий на прикордонній смузі. Колеги зниклого по службі назвали втікача проблемним. До кінця служби йому залишалося кілька днів.

З моменту зникнення військовослужбовця розпочалася пошукова операція, у якій брали участь солдати та працівники служб, розташованих поблизу польсько-білоруського кордону.

У пресслужбі дивізії додали, що пошуки солдата тривають, і вони не можуть підтвердити інформацію про втечу до Білорусі.

Нагадаємо, Уряд Польщі посилив карантинні обмеження для осіб, що в'їжджають з-поза меж Європейського Союзу, зокрема, з України.

Також «Вголос» повідомляв, що на Львівщині затримали трьох іноземців, які хотіли незаконно потрапити у Польщу.

ІА "Вголос": НОВИНИ