Про це на брифінгу в Москві сказала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє УНІАН.

«Звернули увагу на публікацію в «Новой газете», в якій цитувалася Світлана Агеєва – мати полоненого росіянина, російського громадянина Агеєва», – сказала вона. За словами Захарової, МЗС РФ неодноразово коментувало цю ситуацію, але Агеєва продовжує говорити, що з її сином досі не зустрівся консул Росії. «Я хотіла б прояснити ситуацію і повністю відзвітувати перед ЗМІ, широкою громадськістю і самою Світланою Агеєвою щодо того, що відбувається», – зазначила вона.

Захарова заявила, що з моменту затримання Агеєва Генконсульство РФ в Харкові докладає зусиль для надання йому допомоги, але українська влада «порушує міжнародно-правові норми і двосторонню консульську конвенцію між РФ і Україною від 15 січня 1993 року, російським представникам досі не вдалося зустрітися з російським громадянином».

За її словами, Агеєв перебуває в СІЗО Старобільська, і Служба безпеки України відмовляє йому в зустрічі, мотивуючи це тим, що це може стати можливим тільки після завершення слідства. Захарова додала, що з липня до сьогодні Генконсульство з таким проханням зверталося тричі. Також, зазначила вона, консул встановив контакт з його адвокатом, але адвокат, найнятий матір'ю Агеєва, заявив, що також не був допущений до підзахисного на тій підставі, що затриманий відмовився від його послуг і вважав за краще залишити держзахисника. «За словами держзахисника, у вересні слідча група передбачає передати справу російського громадянина до суду. Ми цю інформацію перевірятимемо, Генконсульство інформуватиме Світлану Агеєву про кроки», – запевнила представник МЗС РФ.

Нагадаємо, російського контрактника Агєєва, 1995 року народження, українські військові затримали в складі ДРГ бойовиків, знешкодженій 24 червня біля Жолобка в Луганській області. 28 червня в Міноборони РФ заявили, що захоплений у полон в Луганській області росіянин Агеєв минулого року «звільнився в запас». Мати Агеєва, його друзі та колишні товариші по службі підтвердили журналістам, що після строкової служби він залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року.

31 липня уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що бойовики включили у свої вимоги звільнення Агеєва. 2 серпня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що Агеєва можна обміняти на громадян України, яких незаконно утримує Росія, але тільки після вироку суду щодо нього.

 

«Вголос»
 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ