За словами очільника Головного управління розвідку України для Пекіна ідеальним закінченням російсько-української війни був би непомітний програш рф і при цьому збереження Україною свого суверенітету.

Про це заявив очільник української розвідки Буданов.

Керівник ГУР МО Кирило Буданов пояснив позицію Китаю щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За словами глави ГУР, у Пекіна не європейське сприйняття світу, а тому його логіка не завжди зрозуміла українцям.

Буданов вважає, що Пекін боїться залишитися у великій «стратегічній грі» віч-на-віч із противниками росії. При цьому підтримує територіальну цілісність України. Тому Китаю потрібна така конфігурація, за якої росія не програє відкрито, але при цьому Україна збереже свій суверенітет.

«Їм потрібна така конфігурація, за якої росія не відчуває відкритого програшу, щоб не залишитися сам на сам зі своїми проблемами. Ну, і бажано, щоб при цьому Україна повернула свій суверенітет. Але, підкреслю бажано. Програш рф — це загроза для них», — сказав Буданов.

Додамо, що Китай довгий час зберігав нейтралітет щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну.

У лютому 2023 року на Мюнхенській конференції Китай представив так звану «формулу миру». Київ і союзники не підтримали пропозицію Пекіна. Основною розбіжністю стало те, що план не передбачав виведення російських військ з території України. У підсумку Китай приєднався до саміту «формули миру» Володимира Зеленського, який провели влітку в Саудівській Аравії.

ІА "Вголос": НОВИНИ